Снимка: БГНЕС
Укрепването на конструкцията на катедралата Нотр Дам в Париж, която пострада при пожар през април 2019 г., е завършено, предаде БНР.
 
Според Франс прес скоро трябва да бъде обявен търг за избор на компании, които ще участват в реставрацията на катедралата. Архитектите вече са избрали около хиляда вековни дъбови дървета във френските гори, за да възстановят кулата на Нотр Дам.
 
Експертите планират реконструкцията да започне след около година.
 
След силния пожар, продължил повече от 15 часа, френският президент Еманюел Макрон издаде заповед възстановяването на Нотр Дам да стане в рамките на пет години. Този срок обаче вероятно няма да бъде спазен.
 

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 1 месец

Половин година преди да я запалят бях в Париж и влизах да разгледам и Нотр Дам.Ремонтните работи бяха започнали, но пускаха и посетители С поне 10 полицая на входовете... с още толкова цивилни охрана вътре с камери за наблюдение навсякъде заради туристите и с датчици за дим НАВСЯКЪДЕ из катедралата... плюс противопожарни табла на всеки ъгъл .... и да кажат че пожара е станал случайно? От цигара ? Тая църква да не е от хартия? Цигара може да запали нива в средата на лятото но не и дъбови греди.

7

Умник

преди 1 месец

Дайте я на Бойко, той ще я оправи.

6

Анонимен

преди 1 месец

Най-добре да не я пипат повече и да се мъчат с реставрация, че последния път така я реставрираха, че изгоря. Аман от реставратори...