Снимка: БГНЕС
fallback

Ангела Меркел се готви да се сбогува с германската политика, но мнозина в Европа биха я подкрепили да заеме поста на ръководител на ЕС, сочи проучване, публикувано от мозъчния тръст на Европейския съвет по външни отношения (ECFR).

Поставени пред хипотетичен избор кой между Меркел и френския президент Еманюел Макрон да станат председател на ЕС, мнозинството европейци избира германския канцлер, според проучването, за което информира "Политико".

Около 58% от холандските респонденти, 57% от испанците и 52% от португалците подкрепят Меркел в тази фантастична надпревара, в сравнение със съответно 6%, 9% и 11% в полза на Макрон.

Любопитното е, че единствено българите са с твърдо негативна нагласа по отношение на Меркел, с 31% в подкрепа на германския канцлер - равно на броя, заявили, че изобщо няма да гласуват. Само 12% от анкетираните българи подкрепят Макрон.

По отношение на очакванията за Германия след напускането на Меркел, има голям скептицизъм към страната по въпросите на външната политика. Само 17% смятат, че Германия може ефективно да защитава европейските интереси в отношенията с Китай, докато за отношенията с Русия тази цифра е 20% и е 25% за САЩ.

Респондентите от Франция, Полша, Италия и отново България са най-критични към геополитическото позициониране на Берлин.

В Германия 52% от анкетираните заявяват, че „златният век“ на страната е в миналото, което показва, че следващият канцлер има много работа след изборите на 26 септември.

ECFR анкетира между 1000 и 3100 избиратели в Австрия, България, Дания, Франция, Германия, Унгария, Италия, Нидерландия, Полша, Португалия, Испания и Швеция през май и юни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

70

ББ

преди 2 години

Газпром ще се погрижи...за госпожата...сложи началото на края на ЕС!!!...финансираше мафиоти...налагаше ги за диктатори в източна...толкова несправедливости и грабежи...баста!!!

69

Анонимен

преди 2 години

Кой пък ли се интересува от мнението на чалга-балканците!:))))))))))))

68

Хан Тервел

преди 2 години

Ние искаме Орбан за президент на Европа!!!!Долу бездетния дърт крокозъбел който ни напълни с емигранти, изгони Англия от съюза и прави гейпаради всяка година!

fallback