Снимка: БГНЕС
fallback


Годишната инфлация в еврозоната е спаднала до 1,9 на сто през юни спрямо 2 на сто през май, потвърди в петък Евростат. Година по-рано инфлационният темп във валутния съюз е бил 0,3 на сто, предава "Монитор".

В целия ЕС показателят се е понижил до 2,2 процента миналия месец спрямо 2,3 процента през май, а преди година е бил 0,8 на сто.

Най-ниска годишна инфлация през юни е отчетена в Португалия (минус 0,6 на сто), Малта (0,2 на сто) и Гърция (0,6 на сто), а най-висока - в Унгария (5,3 на сто), Полша (4,1 на сто) и Естония (3,7 на сто).

Спрямо май годишната инфлация се е забавила в 12 държави членки, останала е стабилна в четири и се е ускорила в 11, сред които България. Темпът в страната ни за юни е 2,4 процента след 2,3 процента през май.

Сред основните компоненти на инфлацията в еврозоната най-голям принос има енергията (+1,16 процентни пункта), следвана от неенергийните промишлени стоки (+0,31 пп), услугите (+0,28 пп) и храните, алкохола и тютюневите изделия (+0,15 пп).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Вуйчо Ваньо

преди 2 години

Това са мините които заложи правителството на ГЕРБ.

35

Антитрол

преди 2 години

Пак гледам гербопитеци са налазили форума. Какво общо има Радев с инфлацията, *** гербопитек? Президентът има САМО представителна власт, тоест не може да назначава калинки по министерствата, да назначава милиардери, като им харизва всички обществени поръчки, да мята кинти от джипката... Радев бил вдигнал цените... Колко дават за тролстване? За троловете няма ли инфлация? Образовайте се, защото да вярваш на такива тези, че президентът управлява, вдига цени и т.н. е явна простотия.

34

Радек от Боктор

преди 2 години

Дойдоха радевите комунисти и ....всичко за месец скокна като цени....На учителите не им платиха за квесторството, не им платиха за извънредните проектни дейности....Горивата и те скокнаха незнайно защо!Строителните материали и те, а теле операторите дигнаха цените и намалиха пакетите....ХОРА!!!!КЪДЕ СА ВИ ТОЯГИТЕ!!!!Не да ми разправяте, че Дончева и Майчето, заедно с Ицето (куклата на Костов) и татуирания кукувец са новото и алтернативата!!! Аз да не съм безпаметен бе и да нямам амнезия?

fallback