Снимка: БГНЕС

През последните дни туристите отново се върнаха на италианския остров Лампедуза и щастливо се наредиха на опашка, за да наемат чадър на градския плаж, докато Средиземно море блести пред тях.

Това, което те не можаха да видят, беше друга опашка, образуваща се точно над стената на пристанището, когато 20 изтощени африкански мъже, жени и деца слазоха от полицейски спасителен кораб, преди да бъдат натъпкани във фургон, някои седяха в скута на други.

Докато фургонът отпътуваше към вътрешността на острова, африканците зърнаха за кратко слънчевите лъчи и туристите, мажещи се с слънцезащитен крем - първата им гледка към Европа.

Правителството карантинира новодошлите в четири големи пътнически ферибота, които е наело. След това те ще бъдат изпратени в мигрантски центрове из страната.

Спасени от нестабилна дървена лодка, в която те предприемат опасното пътуване от Либия, тези 20 души са последната партида мигранти от Северна Африка. Близо 1200 мигранти идват в Лампедуза през уикенда, а още 1000 са спрени от либийската брегова охрана.

През тази година в Италия пристигнаха повече от 16 000 мигранти, спрямо около 5500 по това време през миналата година, тъй като тунизийците бягат от икономиката си, ощетена от COVID, а африканците бягат конфликтите в Сахел.  Либийските трафиканти се завръщат в бизнеса, тъй като размириците в тяхната страна намаляват.

Досега бързото превозване на мигранти от пристанището до оградения център за мигранти на Лампедуза, скрит извън града в камениста, изпълнена с кактуси долина, държеше туристите в неведение.

"Чухме за мигрантите тук много преди да дойдем, но когато пристигнахме, изобщо не забелязах нищо", казва 34-годишната Стефания Фиора, управител на сграда от Асти в Северна Италия, докато фургонът, натоварен с африканците, минава покрай плажа.

В центъра за мигранти войниците патрулират по висока метална ограда, която заменя старата телена ограда, през която мигрантите успяхава да се промъкнат, за да пазаруват в града. Вътре група тунизийски тийнейджъри са построили палатка от одеяла, за да предпазват от жаркото слънце. "Няма пари в Тунис - искаме да отидем в Милано", казва 15-годишният Али пред The Suпday Times.

Италианското правителство има други планове за тях, използвайки четири големи пътнически ферибота, които е наело, за да карантинира новопристигналите, преди те да бъдат разпръснати в мигрантски центрове из страната. Вчера и днес два от фериботите акостираха на кея на тихата страна на острова, като всеки натовари по 600 мигранти, които ще прекарат следващите десет дни акостирали край Сицилия, придружени от служители на Червения кръст, преводачи и психолози.

"Обясняваме им какви права имат, помагаме им да се свържат със семейства, за да кажат, че са живи след преминаването и им предоставяме психологически консултации, тъй като мнозина са били измъчвани в Либия или са преживели корабокрушения", обяснява Франческа Базиле, служител на Червения кръст.

Около 10 000 мигранти са били поставени под карантина на корабите тази година, като 658 са дали положителни проби за COVID-19, а един тунизиец очевидно е скочил в морето в знак на протест, че е бил затворен. "В противен случай хората са много спокойни", добавя тя.

Кметът на Лампедуза Тото Мартело разчита на натоварения туристически сезон, особено след като мълниеносна ваксинационна кампания гарантира, че 85% от 6500-те жители на острова са получили и двете дози.

"Проблемът е в заглавията на италианската телевизия, които все още говорят за мигрантска инвазия в Лампедуза, която може да изплаши хората", казва той. Пушейки обичайната си пура в кабинета си в 8 часа сутринта, Мартело добавя, че има проблем с подхода на правителството към миграцията. "Всичко е свързано с преодоляване на аварийната ситуация, а не със спиране при източника."

Рим работи усилено, за да убеди държавите от ЕС да вземат дял от новопристигналите мигранти. "Имахме сделка преди COVID, но вирусът спря всичко",  обяснява служител. "Сега настояваме за нова сделка, но с предстоящите избори във Франция и Германия няма да е лесно.“

Италия също така настоява ЕС да инвестира повече в Тунис, като помага на икономиката да насърчи младите тунизийци да останат у дома. Докато това се случи, двустранна сделка позволява репатриране само на 80 тунизийски мигранти седмично. "В момента Тунис не позволява повече от това", допълва служителят.

От мигрантите, пристигнали в Италия тази година, около една трета отплават от Тунис и две трети пристигат от Либия, комбинация, включваща африканци на юг от Сахара и Бангладеш. Около 11 000 плаващи от Либия - или един на всеки, тръгнал - са върнати обратно от либийската брегова охрана.

"Либийските трафиканти изпращат повече хора в морето, докато либийската брегова охрана прихваща повече хора, които могат да направят три или четири опита да се промъкнат - това е един вид игра", казва Флавио Ди Джакомо, говорител на Международната организация за миграция.

Това е игра със смъртоносни последици, като се има предвид, че повече от 700 мигранти са се удавили по маршрута за Италия тази година.

Съдбата на изпратените обратно е също толкова съмнителна. "Броят на мигрантите, задържани в официалните либийски центрове за задържане, се е увеличил тази година, но броят не обхваща хванатите в морето. Къде отидоха те? Продаден ли са на милицията или са измъчвани? " - учуди се Ди Джакомо.

Първият посетител в кметството днес е 57-годишният Винченцо Партинико, местен рибар, който разказа как преди зазоряване в събота е получил шок,  докато се е подготвял дазхвърли мрежите си. "В тъмнината малка дървена лодка с 24 нигерийци на борда се сблъска с моята лодка. Някои се качиха на борда, а други паднаха във водата", споделя той.

Партинико и негов колега помогнаха на мигрантите на борда на неговата 9-метрова лодка и им дадоха вода, храна и сухи дрехи, преди да ги предадат на кораб на бреговата охрана.

"Имат малко гориво - нямаше да успеят да стигнат. Те се нуждаеха от помощ и аз исках да направя всичко, което мога", разказва той. Връщайки се в пристанището, той беше шокиран, когато му съобщиха, че е изправен пред арест, тъй като бреговата охрана беше разбрала, че лови в район, който лицензът му не покрива.

Мартело изслуша историята и обеща да помогне, казвайки: "Няма смисъл да спасявате животи и да бъдете наказани, вместо да получите награда."

Коментари Напиши коментар

21

Веселинъ 7112136860

преди 1 година

Хайде да направим един референдум в цяла Европа. Да гласуват обаче само тези,които са изконно нселение на дадената държава,без пришълци с подарен им от еврейските господари евро паспорт. Резултатът ще бъде размазващ за семитските bokluci , които ни окупират. Нека евреите се разкарат от Европа,а заедно с тях и ордите безчетни от ваrвари семити. Защо не отидат в Изсраел и Саудитска Арабия? Аз съм беден и нямам бачкане,идва някой от Африка и му дават бачкане и жилище. Това е расизъм срещу расата ни

20

Ко каза ко?

преди 1 година

Около 11 000 плаващи от Либия - или един на всеки, тръгнал - са върнати обратно от либийската брегова охрана

19

Некъф

преди 1 година

Колко сълзлива статия до момента в които африканците не пипнат оръжие и не почнат да ни колят и взривяват!