Снимка: БГНЕС

Европейските граждани вече могат да потвърдят летните си планове за лятото, след като от Европейският съюз се съгласиха да въведат сертификати за ваксини, които ще позволят пътуване без карантина в рамките на Европа. Това решение дава шанс за спасяване на летния сезон, предава Bloomberg.

„Гражданите ще могат да пътуват безопасно. Бизнесът ще може да се възползва от свежи приходи, а транспортът ще може да работи нормално“, каза европейският комисар по правосъдието Дидие Рейндърс на пресконференция в петък.

ЕС подкрепи сертификатите за ваксинация на Covid-19, които ще бъдат издадени безплатно в цифров или хартиен формат.

Ходът за облекчаване на пътуванията в рамките на ЕС продължава със сделка между държавите-членки тази седмица. Чрез нея се позволява и на туристи извън Европа да посещават европейските държави, ако са били напълно ваксинирани поне 14 дни преди пристигането им.

ЕС има планове за „бял ​​списък“ на страни извън ЕС с ниски нива на инфекция, за които  няма да бъде изисквана ваксинация.

Един от европейските депутати заяви, че няколко държави-членки, включително Германия, са били скептични относно добавянето на Япония и Великобритания към белият списък, защото са притеснени за появата на нови варианти на Covid-19.

Испания обаче вече продължава работата си оптимистично напред и добави Обединеното кралство и Япония към списък на страните, които не са засегнати от ограничения на пътуванията. Посетителите от двете страни ще имат право да влизат в Испания без никакви ограничения от следващия понеделник.

Новите правила, договорени между представители на Европейския парламент и правителствата на държавите-членки, все още подлежат на официален процес на одобрение, преди да влязат в сила. Очаква се в края на юни да бъде взето категорично решение от ЕС, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.www.bloombergtv.bg/a

Тъй като по-голямата част от населението в САЩ, Великобритания и ЕС трябва да бъдат ваксинирани до юли, новите правила ще позволят постепенно увеличаване на пътуванията, като дават тласък на икономики като Хърватия, Кипър, Испания и Португалия, които зависят изцяло от туризма в страната.

Отделни страни като Гърция вече приемат посетители, които могат да предложат доказателство за ваксинация или отрицателен тест, без включена 14-дневна карантина.

Испания също така обяви, че на всички ваксинирани пътници ще бъде разрешено да посещават страната от 7 юни, включително тези, идващи от страни, за които все още има ограничения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase