Снимка: БГНЕС
Президентът на САЩ Джо Байдън подкрепя призива на ЕС за въвеждане на целенасочени икономически санкции и други мерки спрямо Беларус. Президентът на САЩ възложи на администрацията да разработи подходящи мерки за изправяне пред съда на лицата, замесени в инцидента с "Ryanair" и задържането на един от основателите на канала Nexta Telegram Роман Протасевич, признат за екстремист в Беларус, съобщава ТАСС.
 
"Присъединявам се към многото призиви за международно разследване за изясняване на фактите от това събитие. Приветствам съобщенията, че ЕС призовава за целенасочени икономически санкции и други мерки", каза Байдън в изявление, което бе публикувано от пресслужбата на Белия дом. 
 
"Наредил съм на моят екип да разработи надлежни мерки за санкции срещу отговорните за този акт в тясна координация с ЕС, други съюзници и партньори и международни организации".
Още по темата
 
Президентът смята събитията за "обида на международните норми". "Принудителната промяна от страна на Беларус на курса на търговски самолет, летящ от една държава на ЕС в друга, както и арестът на Роман Протасевич са пряка обида за международните норми", се казва в текста. В изявлението се посочва, че видеото с разпита на Протасевич може да е направено по принуда.
 
"САЩ, заедно с други страни, призовават за освобождаването му, както и стотици политически затворници", добави Байдън. Ръководителят на Белия дом изрази подкрепа за Протасевич и бившата кандидатка за президент Светлана Тихановская. 
 
"САЩ ще продължат да подкрепят хората в Беларус в борбата им", се казва в изявлението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase