Снимка: БГНЕС
Роман Протасевич, един от основателите на канала NEXTA Telegram и признат за екстремист в Беларус, задържан на летището в Минск, дава показания. Това е видно от кадрите, показани от телевизионния канал Беларус-1, съобщава ТАСС.
 
"Аз съм в затвор № 1. Продължавам да си сътруднича с разследването, признавам за организацията на масови безредици след президентските избори в Минск", каза Протасевич. Блогърът каза още, че няма проблеми със здравето.
 
"Мога да декларирам, че нямам здравословни проблеми, включително със сърцето или други органи, отношението на служителите към мен е възможно най-коректно и според закона", казва Протасевич.
Още по темата
 
В понеделник вечерта прессекретарят на Министерството на вътрешните работи на Беларус Олга Чемоданова написа в своя Telegram канал, че Протасевич е задържан в следствения арест и отрече слуховете, че е бил в едно от здравните заведения в Минск, със симтоми на сърдечни проблеми.
 
Върховният съд на Беларус на 20 октомври 2020 г. съобщи, че NEXTA и неговото лого са признати за екстремистки материали в републиката и са повдигнати обвинения срещу неговия основател Степан Путило и бившия главен редактор Роман Протасевич за организиране на масови безредици и групови действия, свързани с неподчинение, правни изисквания на представители на властите, както и подстрекаване към социална вражда и раздори.
 
През февруари тази година Беларус изпрати документи до Полша за екстрадицията на Путило и Протасевич. КГБ на Беларус ги включи в списъка на лица, замесени в тероризъм. В съответствие с член 293 от Наказателния кодекс на Беларус, Протасевич може да получи до 15 години затвор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase