Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Германия възнамерява да започне имунизации срещу COVID-19 на деца над 12 години до края на август. Това може да стане след одобрение на препарат от европейския регулатор, съобщи германският министър на здравеопазването Йенс Шпан. В контекста на ускорената ваксинационна кампания в страната може да отпаднат редица ограничения за имунизирани срещу COVID-19, предаде БНТ.

На среща на здравния министър Йенс Шпан с колегите му от 16-те федерални провинции в Германия беше постигнато съгласие, че може да бъде предложена имунизация на всички германски граждани над 12 години. Тази седмица Европейската агенция по лекарствата започна оценка за използването на ваксината на "Пфайзер" при 12 до 15-годишни деца.

Oще по темата

"Ако ваксината бъде одобрена за над 12-годишна възраст, искаме да предложим имунизация за всички младежи между 12 и 18 години и да започнем да ги включваме в реда за ваксинация - ако това е възможно още от края на август", заяви Йенс Шпан, министър на здравеопазването на Германия.

Засега нито един препарат срещу COVID-19 не се прилага при деца. Те са засегнати в по-малка степен от тежко протичане на болестта и досега не бяха приоритетна група за ваксинация. Според експерти обаче, тъй като те представляват значителна част от обществото, имунизирането им ще помогне да се ограничи разпространението на коронавируса.

Германия чувствително засили имунизационната кампания през последните седмици. Беше взето решение да отпадне правилото ваксината на АстраЗенека да се поставя само на хора над 60 години и тя да е достъпна за всички възрасти.

Още от утре ваксинираните може да се възползват от редица облекчения на коронавирусните ограничения. За хората с две дози например няма да важи вечерният час и няма да е необходимо представяне на негативен тест при посещение в магазини.

Новата мярка ще позволи на тези хора да се срещат без ограничения в броя на участниците. Всичко това ще стане възможно обаче, ако и горната камара на германския парламент одобри предложенията за смекчаване на ограниченията за ваксинирани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Коприва

преди 2 години

Само преди дни СЗО обяви, че безсимптомните не са заразни. Норманите здрави общества са оцелявали с приоритетна грижа към следващото поколение, дори животните така оцеляват!

28

Германец

преди 2 години

Сами се закопават от близо вече век.---Толкова съм закопан, че с един надник мога да си купя средностатистически бугаропитек, да го разфасовам и да го разпродам на части.Не го правя, защото повечето сте тотални щети... цирози, белият дроб - черен, и т.н. И за това не ставате :)

27

Анонимен

преди 2 години

Фашисти си бяха, такива си и останаха. Няма как да им се помогне. А вероятно няма и смисъл. Сами се закопават от близо вече век.

fallback