Снимка: БГНЕС

Катедралата "Нотр Дам" ("Света Богородица“) в Париж, опустошена от пожара през април преди две години, „ще се отвори отново“ през 2024 г. Това увери френският министър на културата Розелин Башело, добавяйки, че кампанията за набиране на средства, необходими за реконструкцията, е достигнала сума, достатъчна за завършване на строително-ремонтните дейности.

Още по темата

С дарения и обещания за дарения на стойност общо 833 милиона евро „събраните суми ни позволяват да се справим спокойно с възстановителните работи“, уточни министърът на културата, наскоро възстановена от Covid-19, по време на реч в Сената в Париж, съобщава АНСА.

„Мога да ви кажа, че през 2024 г. катедралата "Нотр Дам" ще бъде отворена отново“, добави тя, цитирана от БГНЕС.

Утре, точно две години след пожара, Башело ще посети строежа на готическата катедрала, един от основните символи на Франция и Европа, заедно с президента Еманюел Макрон. Още тогава държавният глава призова сградата да бъде възстановена след пет години, навреме за Олимпийските игри в Париж през 2024. Генерал Жан-Луи Джорджлин, който ръководи възстановяването от името на Макрон, също гарантира, че "Нотр Дам" ще може да бъде отворена отново през 2024 г., като датата на откриването вече е определена за 16 април, дори ако работата не бъде завършена изцяло до тази дата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase