Снимка: БГНЕС

Общ преглед
Преди почти една година милиони хора по света гледаха в ужас как една легенда е в пламъци. Катедралата Нотр Дам, Парижката Света Богородица, неочаквано пламна.

Една година по-късно светът е втренчил поглед не към купола на катедралата, устояла на капризите на времето и историята в продължение на 800 г., а по-скоро в статистики за развитието на пандемията от коронавирус.

Именно пандемията от COVID-19 спъва реставрацията на Нотр Дам. Отстраняването на останките е в момента преустановено, заради риска от заразяване.

Така обаче Парижката Света Богородица се оказва в риск, защото част от скелето на 850-годишната катедрала е изгоряло или изгнило и трябва да бъде бързо заменено.

Още по темата

От 16 март насам работата по парижката катедрала е преустановено. Тогава Франция въведе мерки за спиране на коронавируса и въпреки че възстановителни дейности по катедралата текат от месеци, все още има несигурност за нея.

"Докато част от това скеле е все още в катедралата има 50% риск от допълнителни щети за катедралата", заяви капеланът Брис де Лаерб, който беше евакуиран от дома си при големия пожар.

Генерал Жан Луи Жоржелен, ръководител на възстановителни работи, заяви пред френския сенат през януари, че все още е твърде рано да се каже дали катедралата може да бъде спасена.

Той съобщи, че все още има много прецизни дейности, които трябва да бъдат свършени, за да се оцени изцяло състоянието на структурата на Нотр Дам.

Жоржелен също така обясни, че огромно количество оловен прах представлява риск, който се взима "много сериозно.

Сама, но не и изоставена

"Нотр Дам е една 850-годишна дама", казва Патрик Шове, ректор на Парижката Света Богородица.

Той описва катедралата като ранена, стара дама.

"И за възрастните, ранените, тези под карантина, или изолирани в старчески домове, мисля, че има символическа връзка. Няма никой около Нотр Дам, тя е оставена сама, но не и изоставена", казва Шове.

В късния следобяд на 15 април монсеньор Шове се е наслаждавал на следобедна напитка в близко кафене, когато пушек е започнал да се вдига от шпилът.

Той тичал към сградата, която познава толкова добре, но огънят бил по-бърз.

В продължение на няколко критични часа пожарникари дори предупреждават френския президент, че Нотр Дам може би няма да бъде спасена.

Година по-късно дървени подпори подкрепят стените, а гъста мрежа от ново скеле поддържа сградата отвътре.

Иронично е, но точно старото скеле, поставено преди пожара, за да се реставрират част от статуите на катедралата, представлява най-голямата заплаха. Изгоряло и изметнато при пожара, сега старото скеле трябва да бъде премахнато.

Целият екип, въвлечен в реставрация на Парижката Света Богородица обаче не се отказва. Не се отхвърля нито една идея, независимо дали е от 12 или 21 век. Архитекти от цял свят изпращат идеи.

Може би ликът на Парижката Света Богородица ще бъде променен. Сградата, позната като Парижката дама.

Но и за лекари, и за реставратори, битката е с времето и с COVID-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар