Снимка: БГНЕС
fallback
14 полицаи са били ранени в Северна Ирландия по време на последната нощ на насилие, съобщи БНР. Днес се навършват точно 23 години от подписването на мирното споразумение от Разпети петък, но последните събития навяват лоши спомени от миналото.
 
От началото на размириците, започнали на 29 март, досега са ранени 88 полицаи. Някои от тях са със сериозни наранявания. Полицията се опитва да бъде буфер между враждуващите общности на лоялистите и националисти и става обект на нападения със запалителни бомби, бутилкти, тухли и камъни.
 
Най-критично е положението в районите Тайгърс Бей и Ню Лодж в Белфаст, които са населени с лоялисти и националисти. От ръководството на полицията съобщиха, че се събират сведения за основните подстрекатели на насилието. Те ще бъдат изправени пред закона.
Oще по темата
 
В градовете Колрейн и Ландъндери също имаше безедици. В размириците участват деца на 12 и 13 години.
 
Отбелязвайки 23-тата годишнина от Белфасткото споразумение, известно още като споразумението от Разпети петък, премиерът на Република Ирландия Михол Мартин заяви, че "политическите партии не трябва да допускат слизане по спиралата към тъмното минало на сектантски убийства и политически хаос".
 
Британският министър за Северна Ирланидя Брандън Люис е в Белфаст, където разговаря с лидерите на парии.
 
Разбунтувалите се общности не се вслушаха и в призива да се прекратят безредиците, за да се почете паметта на починалия вчера принц Филип.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

До 8

преди 3 години

Тия от Северна Ирландия, които подкрепят английската корона, не са национални предатели, а точно обратното - англичани, които са лоялни към собствената си народност. Населението в тези 6 графства е смесено, ирландци католици и англичани протестанти, оттам им идва големият проблем. Причината е, че преди векове ирландските перове от тия графства бягат в чужбина, кралят им конфискува земите и ги раздава на англичани. И етническата картина се променя.

8

Анонимен

преди 3 години

След референдума в Шотландия, англичаните ще си разберат грешката, на вече мача е свирен

7

Анонимен

преди 3 години

'Ирландия се оправи и без Великобритания и даже ще я задмине скоро'Ирландците направо задминаха бившите си колонизатори. БВП на глава от населението в Ирландия е над 78660 долара, докато за Великобритания е 42330. За България е само 9828.

fallback