Снимка: БГНЕС
От понеделник в Гърция пазаруването от търговските обекти ще е възможно само веднъж дневно, пише "Катимерини". Потребителите трябва да имат предварителна уговорка с търговеца и той да приготви стоката, която клиентът ще купи, без да влиза в магазина.
 
Купувачът също така трябва да изпрати кратко съобщение на номер 13032 за нехранителните магазини. SMS-ът трябва да включва името на купувача и той трябва да получи отговорното съобщение "преместване в търговски магазин". 
 
Ако потребителят изпраща от същия мобилен телефон втори път в деня на съобщението на 13032, след това получава следното съобщение: "Преместването в търговски магазин не е осъществимо“. Движението е позволено само веднъж на ден, като времето за пазаруване в магазин за нехранителни стоки е до 3 часа на ден.
 
Подобен е режимът и за отиване до магазин за храна или бензиностанция. Изпраща се SMS на 13033 с код 2 (с добавено име и адрес). Пазаруването и от тези търговски обекти също може да става само веднъж на ден. Има и географско ограничение - магазинът трябва да бъде в рамките на една и съща община или на не повече от 2 км от нея. 
 
За посещение при фризьор се използва същият номер, но с код 6.
 
В Гърция в момента работят само по-малките магазини. Проучват се възможностите от 12 април да бъдат отворени и големите търговски центрове.
 
Гръцкото правителство удължи решенията за временно ограничаване на сухопътните граници и забраната за влизане на граждани на трети държави за още две седмици, до 19 април 2021 г.

Решението за провеждане на бързи тестове на Евзони (Богородица) не се е променило както за шофьорите на камиони, така и за тези, за които има изключение от забраната за пътуване в южната съседка, а отрицателният резултат е предпоставка за влизане в Гърция.

Новото решение на министрите е относно "мерките за временно ограничаване на сухопътните, въздушните и морските връзки на страната, за забрана на гражданите на трети страни да влизат в страната с изключение на Европейския съюз и Шенгенското пространство" и влиза в сила утре в 6:00 часа сутринта.

За чуждестранни граждани, за които няма забрана, влизането е разрешено само през България, т.е. през граничния пункт Промахон (Кулата).

Гръцкото правителство е определило средата на следващия месец, 14 май, като възможна дата за начало на туристическия сезон, а за пътуване до Гърция ще са необходими или сертификат за ваксинация, или отрицателен тест или потвърждение, че сте преболедували Covid-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase