Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Европейският парламент отхвърли поправка, насочена срещу България, в резолюция за Република Северна Македония, предаде БНТ.

Поправката беше предложена от евродепутати от групата на социалистите и демократите, и зелените.

Oще по темата

В поправката се казваше, че ЕП "осъжда неотдавнашните провокативни изявления на български правителствени служители по исторически въпроси, засягащи Република Северна Македония, които противоречат на духа на Договора за добросъседски отношения с България; призовава българските органи да се въздържат от подобни изявления, въпреки продължаващата предизборна кампания в България".

Българските евродепутати от всички политически партии се обявиха против тази поправка.

Евродепутатът от ДПС/“Обнови Европа” Илхан Кючюк, който е докладчик по резолюцията каза: “Важният елемент е договорите да бъдат изпълнявани - този от Преспа и този от 2017 година с Република България. За тази цел двете страни трябва да започват по-чести срещи. Аз мисля, че има нарушаване на диалога. Освен това трябва да има имплементиране и оценка на предприетите действия. Това е от изключително значение, за да убедим и ние в сериозността на намеренията си западноевроепйските партньори, а Република Северна Македония да даде още един шанс на процеса. Доверието е нарушено. То трябва да бъде възстановено. Най-правилният начин, бих казал единственият правилен начин, е да се върнем към устоите на договора”, каза Кючюк.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

66

Скопски

преди 3 години

Основния проблем е че македонските елити никога не са били за истинска независимост и разкъсване на връзките с Сръбиа! Само по течение на обстоятелствата, на пост Ю конфликтът и съпротивата на Хрватите и Албанците Скопие се здоби с независима държава, в основа като сръбски троянски кон..през 90-те за заобикалане на ембаргато към Белград а сега в НАТО..Откако смазаха българшината, след 1945г. Белград и Скопие не ни помислуваха че е можно българскиат въпрос в Македония повторно да бъде актуелен.

65

цървул

преди 3 години

До Гоце ДелчевДа мисля, че са аналогът на най-низшата каста в Индия, а именно ***.

64

ББ

преди 3 години

Това не е нечия "победа"Народа ни искренно иска СРМ да е член на ЕС...България ги предложи ..за бога...първи ги признахме за Независима Държава...те ни горят Националният флаг...крадат,езика и писмеността ни,Националните ни герои...обиждат ни по всякакъв начин,насърчени от сърби и руснаци...българите не сме им врагове...лудост някаква...ЕС и НАТО са ценностите на Народа ни!

fallback