Снимка: БГНЕС

Европейският парламент ще обсъди и гласува доклада за напредъка на Северна Македония и Албания по пътя им към Европейския съюз. Внесените от петима евродепутати поправки с критики срещу българското правителство няма да бъдат оттеглени, стана ясно вчера.

Още по темата

По този повод евродепутатът Петър Витанов от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите , където са повечето подкрепящи поправката, коментира пред БНР, че тя е едностранчива и че изпраща сигнал, сякаш позицията на Северна Македония е по-важна от всички притеснения на българските ѝ колеги.

"Призовах тя да бъде оттеглена или казах, ако не бъде изтеглена, призовавам всеки един от вас, другари, да не я подкрепи. Ние ще направим и правим вече кампания, за да убедим колкото се може повече социалисти да не я подкрепят", каза той.

Във внесената поправка представители на българското правителство са обвинени в „провокативни изявления по исторически въпроси“, засягащи Северна Македония и „българските власти се призовават да се въздържат от подобни изявления, въпреки продължаващата предизборна кампания в България“.

Докладчикът за Северна Македония Илхан Кючюк вече заяви, че неговата група „Обнови Европа“, няма да подкрепи поправката.

„Ние призоваваме в самия доклад като централен елемент  добросъседските отношения между Република Северна Македония и Република България да бъдат в дух на приятелство, добронамереност с цел да се изграждат бъдещи, инфраструктурни и регионални проекти, които имат значение за съвместното съжителство“, подчерта той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase