Снимка: БГНЕС
fallback

За пореден път Италия ще се опита да спре нашествието на COVID-19 с крайни мерки. Случаите отново растат, главно заради наличието на нови варианти. Заради това половината от 20-те региона на страната, които включват градовете Рим, Милано и Венеция, влязоха в поредния локдаун на 15 март. Мерките ще бъдат в сила до 6 април.

"Само по наложителни и здравни причини - това са единствените изключения, които ви позволяват да излизате. Нашата работа е да се уверим, че гражданите спазват закона", казва Марко Сан Джовани, директор на полицията в Рим, пред CNN.

За италианците, които се надяваха, че идват по-добри дни, преди да се появи поредния вариант, който да се разпространи из страната, новият локдаун е удар под кръста.

"Една година по-късно се чувствам така, все едно нищо не се е променило. Затворихме през март миналата година и сега ни се случва същото. Сега отново можем единствено да правим доставки", казва собственикът на ресторант  Еторе Томасели.

Но положението не е трудно само за затворените бизнеси. Лекарите, които са на първа линия в борбата с COVID-19, вече изнемогват. Те се справиха с първата вълна на вируса, но сега трябва да преборят и третата.

"Ние сме много близо до депресията. Нямаме право на почивка през натоварените дни. Трябва да се справяме със смъртта на нашите пациенти, на нашите колеги. Бих могла да кажа, че страдаме от посттравматичен стрес", споделя  анастезиологът д-р. Алесандра Спедикато.

Този път обаче очакванията за справяне с пандемията са паднали върху раменете на Марио Драги, новият премиер на Италия. Той превърна масовата ваксинация в свой приоритет, като иска 80% от италианците да бъда ваксинирани до септември. Според правителството, масовата имунизация ще промени ситуацията в страната. Здравните власти се опитват да ваксинират възможно най-много хора, но дори и Италия спря масовата имунизация с АстраЗенека.

Една от възрастните жени, очакваща да се ваксинира в мобилен пункт край летището, казва, че и без това вече се е чувствала несигурна дали иска да й сложат АстраЗенека, тъй като Германия вече я е спряла. "Сега съм категорична - няма да се ваксинирам с АстраЗенека", казва тя пред CNN.

"Аз имам пейсмейкър и бях несигурна относно тази ваксина. Сега съм още по-убедена, че няма да се имунизирам с нея", казва друга жена от опашката.

Това ще е нова щета върху държава, която е успяла да ваксинира едва 3% от населението си срещу COVID-19.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 3 години

Как да се чувстват? Като в концлагер, как да е

7

Нане

преди 3 години

Накрая, ще има нокдаун...Но за сега не се знае за кого!Зависи от оФсете...

6

до Каролина-Клер

преди 3 години

От Безмер.Продължавай да се чувстваш добре. Но знай, че не ти завиждаме, защото който завибда -далече не вижда. Това, че си жена на някой, не те прави нито по-умна, нито по-образована. Текста ти поражда усмивка. Едно нещо запомни, винаги има по-голяма риба ;) Номера е да не я срещнеш докато си жива. :)) Хайде със здраве и да удариш една неаполитанска паста за наше здраве. Наздраве.

fallback