Снимка: архив, БГНЕС

В Чехия властите наредиха на работодателите да тестват служителите си за COVID-19 всяка седмица.

В предприятия и организации с повече от 250 служители тестването с антигенни тестове ще започне утре. А в петък ще бъдат тествани работещите във фирми, с по-малко от 250, но повече от 50.

Компаниите, които са преминали на дистанционна работа, са освободени от тестове.

Още по темата

Чешките власти, които се борят с най-големия ръст в света на броя на новите случаи на коронавирус, включиха още полицаи и войници в контрола на спазването на новите, затегнати противоепидемични мерки, предаде Ройтерс.

Като цяло хората в страната не могат да напускат окръга, в който живеят.

Точно година след като в Чехия беше регистриран първият случай на коронавирус, властите разположиха около 26 000 полицаи и 3800 войници, които да следят дали се спазва заповедта за триседмично ограничаване на свободата на движение. Предвиждат се изключения само във връзка с пътуването до работното място.

Занималните за предучилищна подготовка затвориха, а присъствените занятия за учениците от първи и втори клас бяха отменени. Останалите ученици в Чехия вече учат от вкъщи.

Премиерът Андрей Бабиш е споделял преди, че без новите ограничения здравната система е заплашена от колапс заради рекордния брой пациенти в тежко състояние.

Чехия е страната с най-много нови случаи на коронавирус на глава от населението през последната седмица. За сравнение този показател е 11 пъти по-висок, отколкото в съседна Германия.

Чешкият премиер обаче е критикуван, че предложените нови мерки не отиват достатъчно далеч, защото заводите остават отворени. Целта на Бабиш е да успокои донякъде общественото недоволство от локдауните, заради които от октомври магазините, които не продават стоки от първа необходимост, ресторантите и развлекателният сектор са почти изцяло затворени, отбелязва Ройтерс. Чешкият министър-председател не се съгласи с призивите да затвори промишления сектор и вместо това предложи по-засилено тестване в заводите.

За това ново, рязко повишаване на заболеваемостта допринасят по-заразните варианти на коронавируса, а бавната ваксинация също не помага за подобряване на положението, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Броят на смъртните случаи, свързани с коронавируса, се удвои в Чехия от средата на декември. Страната вече е на първо място в света по брой починали на глава от населението, сочат данни на Франс прес.
Днес тя вече изпреварва Белгия, която дълго време беше лидер по този мрачен показател. В Чехия смъртните случаи са 191 на 100 хиляди души. В Белгия те са 190. Следват Словения (185), Великобритания (181) и Италия (161).

Регистрираните случаи на коронавирус в Чехия, с население от около 10,7 милиона души, са над 1 милион и 240 хиляди. Починали са близо 20 500 души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase