Фармацевтични компании бяха изслушани от европейските депутати във връзка със забавените доставки на ваксини. Пред Европейския парламент изпълнителният директор на AstraZeneca обеща 40 милиона дози от препарата им да бъдат доставени до края на март. Договорени и платени обаче са 90 милиона дози.
 
В същото време започна и Eвропейският съвет в Брюксел. На него се очертава да има сблъсък и по темата с паспортите за ваксинираните.
 
Проблемите с доставки на ваксини вече забавиха имунизацията в Германия. Какви са разликите с България през очите на един български лекар на първа линия в борба с вируса. 
 
Над 3,6 млн. са имунизираните хора в Германия. В страната все още тече първа фаза. В нея, макар и накрая, попада и българският лекар на първа линия в борбата с коронавируса в болница в Германия д-р Стоян Монев.
 
"Бяха ваксинирани всички 80-годишни. Имаме още два месеца, докато започне масова ваксинация", заяви д-р Монев за ефира на Bulgaria ON AIR.
 
И въпреки че са сред най-застрашените, медиците не са първите ваксинирани.
 
"Докато ми дойде на мен редът, няма някой по-напред от мен, трябваше да бъдат ваксинирани другите. Има все още много неваксинирани колеги. Едва в края на първа фаза идваме ние", добави той.
 
Самият д-р Монев е ваксиниран с препарата на Pfizer и BioNTech.
 
"В момента масовата ваксинация е с AstraZeneca. Въпреки слуховете, че едната ваксина е трето качество", посочи лекарят.
 
Оказва се, че в страната изостават милион и 200 000 дози на AstraZeneca, тъй като германците масово не искат да се имунизират с нея. 
 
"В ЕС производителите носят отговорност. Ние вървим три месеца след САЩ", отбеляза д-р Монев.
 
Въпреки ударното ваксиниране, числата не са обнадеждаващи. Лекарят е убеден, че няма трето качество ваксини. А избирането на ваксина, според анестезиолога, не е необходимо. 
 
В Германия не са създадени "зелени коридори" за бърза ваксинация на желаещи, независимо в коя фаза попадат. И коридори, които са поставени на пауза заради лиспващи ваксини. 
 
А Германия е противник на преференции за тези, които не са имунизирани. Такава е и позицията на страната на започналия вчера Европейски съвет.
 
"Самото позволяване на преимущества е по Конституция. Не представлява дискриминация", каза д-р Монев.
 
Темата в страната не е затворена. Поне до септември, когато се очаква всеки желаещ да може да се имунизира.
 
"Много сме далеч от дискусията, защото в края на септември още няма да има юридическа основа. Не всеки е имал правото да се ваксинира", подчерта лекарят. 
 
А създаването на ваксинационен паспорт вече раздели страните на два лагера. България подкрепи Гърция, Испания, Австрия и Кипър за зелени коридори за имунизирани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase