Снимка: БГНЕС
fallback

Състав на Софийския апелативен съд отказа да предаде на гръцките власти жена, която е издирвана по разследване за трафик на нелегални мигранти. Тя е един от над 30-те случая на разследвания срещу българи в южната ни съседка, защото в коли с българска регистрация са задържали мигранти. Оказва се, колите не са собственост на българските граждани, но се водят на тяхно име в полицейските регистри, съобщава БНТ.

Синди Маджар живее във Великобритания със семейството си от 2014 г. През 2015 г. продала колата си, като я прехвърлила на новия собственик пред нотариус.

Преди 2017 година Законът не разрешаваше на продавача да направи пререгистрация на автомобила и в случаите, когато купувачът пропусне да извърши тази промяна, автомобилът може да бъде продаден многократно, а първият продавач продължава да се води собственик по регистър, обяснява омбудсманът Диана Ковачева.

Така се случило и със Синди. През 2015-а купувачът не променил регистрацията в КАТ, а след това препродал колата на друг. Последвала нова препродажба, но в регистрите на МВР автомобилът продължавал да се води собственост на Маджар. Поредният собственик продал колата на гръцки гражданин. В началото на миналата година полицията в Гърция задържала автомобила с нелегални мигранти.

Справка в полицейските регистри показала, че колата е собственост на българката и срещу нея започнало наказателно разследване. Била издадена и Европейска заповед за арест.

Във Великобритания младата жена не подозирала, че е издирвана. В началото на годината разбрала, че е бременна за втори път и със съпруга й се прибрали в България.

"Решихме да си дойдем тук и на летището изведнъж ме хванаха . Казаха ми, че имам Европейска заповед за арест и тогава разбрах. Нямах и представа с тази кола какво се е случила, защото аз живея в Англия по принцип", казва Синди Маджар.

Веднага изпратили документи, които доказват, че Синди Маджар не е собственик на автомобила. От Гърция отговорили с искане жената да бъде предадена на съдебните им власти. Така бременната във втори месец жена попада в ареста, където трябва да изчака решението на съда за екстрадиция.

"От един месец съм тук. И съм много притеснена. Стресът, който преживявам ме притеснява да не си изгубя детето. Аз не искам да ме екстрадират, защото никога не съм била в Гърция", казва Синди Маджар.

Тя, оказва се, не е единствената, която е издирвана по обвинение за подпомагане на незаконен трафик на мигранти.

Поне само на територията на Гърция имаше няколко такива случая, в които срещу български граждани бяха образувани досъдебни наказателни производства, обяснява Красимир Ципов, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ.

87-годишен мъж от Монтана е осъден на 27 години затвор без да е ходил в Гърция, но бус, който бил продал още през 2005-а е задържан с нелегални мигранти край Солун.

В парламента обсъждат промяна в Закона, която ще позволи на хората, които са продали колите си преди края на 2017 г. сами да заявят сваляне на регистрацията им в "Пътна полиция".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Анонимен

преди 3 години

защото аз живея в Англия по принцип", казва Синди Маджар.Цинди каза по принцип!

28

Анонимен

преди 3 години

Гърците имат държава. Българите имат ко чи на. Там за това да си дал буса си за трафик на мигранти дават 27 години затвор.В България за уж големи наркотърговци в София планирали убийства им дават по 2 до 8 години затвор. Разликата е огромна.

27

r3v0lv3r

преди 3 години

Аз, до днес се чудя, защо има натароуси при положение, че трябва сами да ходим и да оведомяваме институциите, че е станала промяна. В даденият случай, какво прави нотариуса освен да взима едни пари ? Щом действат като междинно звено ги задължете и им усигорите възможност да поддават данните, а в случай, че не им вярвате и това създава предпоставки за измами ги премахнете от процеса.

fallback