Снимка: БГНЕС
fallback

Поредна нощ на бурни протести срещу закона за абортите в Полша. Хиляди се включиха в демонстрацията в столицата Варшава. Стигна се до сблъсъци с полицията, съобщава БНТ.

В продължение на близо три часа органите на реда блокираха няколкостотин участници около сградата на Конституционния трибунал. Има данни за поне трима задържани, като сред тях е един от организаторите на протеста.

Спорният законопроект за абортите беше приет през октомври. Заради масовите протести тогава, правителството поиска решение на Конституционния съд. Той също даде зелена светлина на документа. Според него, в Полша абортът е забранен дори при вроден дефект на плода. Интервенция е разрешена само в три случая - изнасилване, кръвосмешение и ако животът и здравето на майката са застрашени.

"Не може някой да лиши жените от техните права! Това е половината нация и изведнъж половината нация е лишена от права. От правото да вземаш решение за себе си! Това е неприемливо!", заяви протестиращата Анна Вожневич.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

Анонимен

преди 3 години

Имате демокрация и пазарна икономика.Полша е Католическа държава - фундаменталистка и радикалистка държава.

50

До 83

преди 3 години

Знам отлично какво е хомофобия и анти хомофобия!На пръв поглед няма прилика между двата протеста-за защита на абортите и защита на хомосексуалните.Но в същността си имат много общо - отстояване на правата, характерни за развитото гражданско общество. Такива масови протести,в които при това жените се бият с полицаите, у нас са невъзможни. В БГ сме още на ниво, където майки с деца в инвалидни колички 'протестират' МИРНО за ЗАКОННОТО ИМ ПРАВО НА ЖИВОТ под наслов С-мата ни убива. Got it?!

49

Анонимен

преди 3 години

Щом може да си отваря краката значи може да си гледа и децата

fallback