Снимка: БГНЕС
fallback

Първите партиди от руската ваксина срещу новия коронавирус Спутник V ще пристигнат в Сърбия до края на тази година, съобщи днес на пресконференция сръбският президент Александър Вучич, предаде ТАСС.

"Очакваме, че до края на годината в нашата страна ще пристигнат първите количества на ваксината от Русия. Това обаче нищо не означава, докато тя не получи разрешение (за употреба) от Агенцията по лекарствата. Затова за ваксинация с този препарат ще можем да говорим едва след одобрението от съответните медицински служби", каза той.

Сръбският лидер отбеляза, че Белград води преговори още със западни и с китайски производители на ваксини.
На 24 декември в Сърбия започна ваксинацията с препарата на американската компания Пфайзер. Както по-рано съобщи Вучич, страната му е платила на Европейския съюз 2 милиона евро за разработката на ваксината, а след това още 4,87 милиона по програмата "Ковакс", но е получила два пъти по-малко дози от поръчаните - 4,8 хиляди вместо 10 хиляди.

На 4 декември в Сърбия пристигнаха първите 20 дози от Спутник V. Те все още се изследват от местни специалисти, за да вземат решение дали този препарат може да се използва за ваксиниране на населението на страната. Директорът на Агенцията по лекарствата на Сърбия Саша Ячович заяви, че сътрудниците му буквално денонощно изследват руските и китайските препарати, за да осигурят на гражданите достъп до качествена и ефективна ваксина. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

75

Бойко Мет.Бор.

преди 3 години

Ще козирувам на всичко, което кажат началниците от Вашингтон и Брюксел!

74

Анонимен

преди 3 години

Първите партиди от руската ваксина срещу новия коронавирус Спутник V ще пристигнат в Сърбия до края на тази година, съобщил бил Александър Вучич.Съмнявам се, че сръбският президент го е казал по толкова неграмотен начин.Убеден съм, че ТАСС не може да изкриви така ненужно и тъпo думите му.Най-вероятно сръбският президент Александър Вучич е казал, че първите партиди от руската ваксина Спутник V срещу новия коронавирус SARS-Cov-2 ще пристигнат в Сърбия до края на 2020 година.

73

До Анонимен с N:11

преди 3 години

Господине не може да сте по-прав ,затова и имате толкова много лайкове!!Коментарът ви е кратък , ясен и е точно на място, поздравления! Очевидно разбирате от политика и "слугинаж"! Успех!

fallback