Снимка: БГНЕС

Българите, които живеят и работят във Великобритания, са сред първите, подали документи за статут на уседналост. Това на практика им дава възможност за постоянно пребиваване на Острова след Brexit.

Още по темата

Хората, обаче които тепърва ще заминават, трябва да кандидатстват, като едно от условията е да представят трудов договор, осигуряващ над 206 хиляди лири на година, обясни пред bTV политологът проф. Анна Кръстева.

Изненадващо за мнозина най-спорният момент в "развода" между Лондон и Брюксел се оказа риболовът. Още повече, че той заема едва 0.12% от дела на британската икономика.

Все пак мотивите зад този спор между Великобритания и ЕС са икономически, обясни проф. Кръстева. "Джонсън като невероятен комуникатор уверено продаваше своята гледна точка, а именно: "ЕС иска от наси ние да се откажем от своя суверенитет и да делим своите териториални води, защото ЕС ползва повече нашите териториални води, отколкото обратното". А в същото време, този риболов, който иска да запази Обединеното кралство, той се реализира на европейския пазар".

Също така стана ясно, че въпреки и да беше обявено като финал на дългия и мъчителен процес по излизане, продължил повече от 4 години, подписаното навръх Коледа споразумение има временен характер и ще действа до февруари 2021 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase