Снимка: БГНЕС

Първите ваксини срещу коронавирус в Германия ще бъдат поставени на 27 декември. Идва ни да кажем: "Най-после". Надали някоя тема е попадала по-често под прожекторите тази година от потенциалната ваксина срещу COVID-19.

По данни на проекта COSMO на Университета в Ерфурт, по време на първата вълна през пролетта около 80 процента от германците бяха готови да се ваксинират. Сега те са едва около 49 процента, съобщава "Дойче Веле". Как е възможно това на фона на пълните интензивни отделения и все повечето жертви на заразата?

Ключово е доверието в сигурността

Корнелия Беч, професорка по здравна комуникация в Университета в Ерфурт, има обяснение: “Точно защото имунизация сега е близка и реална, нарастват и колебанията”. Тя обяснява психологическите причини на това поведение - "когато нещо изглежда далечно, то често изглежда и по-желано". Най-важният фактор за готовността за имунизация е вярата в сигурността на ваксината. "Хората имат невероятно голяма нужда от информация и тези, които се нуждаят от повече информация, обикновено са и малко по-скептични", казва Беч.

Още по темата

За постигането на имунитет е необходимо между 60 и 70 процента от населението да се имунизира. Затова германското правителство се надява колкото се може повече да изберат да го направят.

Страх към непознатото

Изследователят на страха Борвин Бандело от университета в Гьотинген има друго обяснение защо толкова хора са резервирани към ваксините. Според него човекът развива страх към непознатите опасности. И това води до ирационални действия като изкупуването на тоалетна хартия в началото на пандемията. Сега имунизацията се възприема като новата непозната заплаха, докато с коронавируса вече сме свикнали.

Интересно е, че готовността за имунизации не е висока дори сред медицинския персонал, който е особено тежко и диспропорционално засегнат. Според проучването на COSMO и данните на института "Роберт Кох", сред медиците делът на тези, които са склонни да се ваксинират, е още по-нисък и от средния за Германия.

Ваксините спасяват животи

Ваксината на BioNTech и Pfizer премина през обичайните три фази на разработване и одобрение. Десетки хиляди в САЩ, Канада, Великобритания и други страни извън ЕС вече са ваксинирани. При тях настъпиха обичайните локални реакции на ваксинация, които се срещат и при ваксината срещу грип: болка на мястото на инжектиране, умора, а при една трета от ваксинираните - главоболие и студени тръпки. Има случаи и на по-силни алергични реакции.

Ако обаче изберете да не се ваксинирате, поемате риска да се разболеете тежко от COVID-19. В Германия около 1,6 процента от хората с потвърдена инфекция на SARS-CoV-2 са починали. Това означава, че около 27 хиляди души са загубили живота си само във Федералната република. Докато до момента никой не е починал в резултат от имунизация срещу COVID-19.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase