Снимка: БГНЕС
fallback

В резолюция, приета с 631 гласа „за“, 3 „против" и 59 „въздържал се", евродепутатите осъждат незаконните дейности на Турция в предградието Вароша на град Фамагуста и предупреждават, че неговото частично "отваряне" отслабва перспективите за цялостно решение на кипърския въпрос, изостря разединенията и укрепва постоянното разделение на острова.

Oще по темата

Евродепутатите призовават Турция да предаде Вароша на законните й жители под временната администрация на ООН (в съответствие с Резолюция 550 (1984) на Съвета за сигурност на ООН) и да се въздържа от всякакви действия, които променят демографското равновесие на острова чрез политика на незаконно заселване.

Строги санкции срещу Турция

Устойчиво решение за обединението на остров Кипър и неговия народ може да бъде намерено само чрез диалог, дипломация и преговори, подчертават евродепутатите. Те призовават Европейския съвет да запази единната си позиция по отношение на незаконните действия на Турция и в отговор да наложи строги санкции.

Евродепутатите изразяват съжаление, че турските власти са подкрепили решение основано на принципа за съществуването на две държави в Кипър и отново заявяват подкрепата си за справедливо, всеобхватно и жизнеспособно споразумение, основано на двуобщностна, двузонна федерация с единен международноправен статут. Те също така призовават ЕС да играе по-активна роля в успешното приключване на преговорите под егидата на ООН.

Напрегнати отношения между ЕС и Турция

Докато Турция все повече се отдалечава от европейските ценности и стандарти, отношенията между ЕС и Турция са на исторически ниско равнище, предупреждава Парламентът. Незаконните и едностранни военни действия в Източното Средиземноморие накърняват суверенитета на държавите членки на ЕС Гърция и Кипър. Евродепутатите посочват също пряката подкрепа на Турция за Азербайджан в конфликта в Нагорни Карабах, както и действията й в Либия и Сирия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

4ик4ирик

преди 3 години

Нарушени национални интереси на ГЪРЦИЯ в източното СредиземномориеВ ЕП има ли хора ,учили география в 5-ти клас-къде е Гърция?????

10

баба мара

преди 3 години

колко години му трябва на еп да наложи санкции на султаната за кипър за сирияи ирак за либия за нагорни карабах за превръщането на църкви в джамии

9

Анонимен

преди 3 години

Защо вместо да пишат декларации за които на никого не му пука, не издадат забрана за всички туроператори работещи на територията на ЕС възпрепятстваща продажбата на туристически продукти на територията на Северен Кипър. Гласуват декларации, а като мине короната немските пенсионери ще се пекат на Вароша. Ето това е лицемерието на ЕС.

fallback