Снимка: БГНЕС

Германия вижда предварителни признаци, че нарастването на коронавирусните инфекции може да отслабне, заяви ръководителят на държавната агенция за контрол на заболяванията – института "Роберт Кох" (ИРК).

"Кривата се изравнява", каза Лотар Вилер, което показва, че "ние не сме безпомощни срещу този вирус" и че ограничения като социалното дистанциране и носенето на маски могат да помогнат за спирането на настъплението на COVID-10.

Германия съобщава за 21 866 нови заболели през последните 24 часа според данни на ИРК.

Ключовото число за възпроизводството на заразата е спаднало под 1 до 0,89, което означава, че 100 души заразяват 89 други – знак, че новите инфекции спадат, предава БГНЕС.

Макар броят на новозаразените да намалява, директорът на института "Роберт Кох" предупреди, че ситуацията може да се влоши през следващите седмици в болниците, които може да "достигат границите на своите възможности".

"Трябва да предотвратим влошаването на ситуацията", каза той, подчертавайки, че целта на Германия е да намали броя на болните до ниво, с което здравната система може да се справи.

Вилер призова германците да сведат до минимум социалните контакти. Мерките все пак ще са необходими, дори ако има ваксина, тъй като ще отнеме време, за да бъдат направени ваксинациите, добави той.

Този месец Германия въведе строги мерки, за да помогне за забавяне на разпространението на вируса, като затвори ресторанти, барове, развлекателни и културни центрове.

Канцлерът Ангела Меркел предупреди, че само когато 60 до 70 процента от населението постигне имунитет, COVID-19 може да се счита за "повече или по-малко преодолян".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase