Снимка: БГНЕС

След почти 10 години забавяне и милиарди левове преразход, "прокълнатото" летище "Берлин Бранденбург" днес най-накрая отваря врати... по времето на глобална пандемия.

Летището трябваше да е отворено още преди десет години, но винаги се появяваха пречки. Завършването на проекта се отлагаше заради проблеми противопожарната система, автоматичните врати и други строителни недостатъци. Заради всичко това, "Берлин Бранденбург" си спечели прозвището "прокълнатото летище", а бъдещето му, особено в момент, в който полетите са ограничени, не вещае много добро. Без съмнение първата година от живота на летището ще е и първата, в която то ще отбележи колосални загуби.

Междувременно разходите се увеличиха още, тъй като търсенето на пътувания надмина капацитета на все още неотворените съоръжения и наложи строителните планове да бъдат разширени, в момент, когато по тях вече се работеше.

В неделя старото летище "Шьонефелд" беше пребрандирано и стана "Терминал 5" на новото, приемайки неговия код. Летище "Тегел" в северозападната част на града пък ще бъде затворено на 8 ноември и дейността му ще бъде изцяло прехвърлена към другите две аерогари.

Критиците казват, че новото летище вече изглежда остаряло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase