Снимка: БГНЕС
fallback

Испания преживява сериозна втора вълна на коронавирус, през уикенда беше отбелязан един негативен рекорд от 52 000 заразени, а през изминалата седмица се отчитаха до 20 000 души на ден. Заразените са повече отколкото по време на първата вълна, но смъртните случаи са значително по-малко, по-нисък е натискът върху болниците и самите болници са много по-добре подготвени, съобщи посланикът на България в Кралство Испания Иван Кондов.

Има и съществени разлики - много по-малко са смъртните случаи и натискът върху болниците сега, самите болници са много по-добре подготвени, обясни той пред БНТ.

В неделя испанският премиер Педро Санчес обяви извънредно положение и вечерен час в цялата страна, с изключение на Канарските острови, в опит да ограничи втората вълна от COVID-19. Мерките ще продължат до началото на май.

Мерките, които въвежда правителството, са: вечерен час от 23:00 до 6:00 часа, като автономните области могат да го променят с един час напред или назад, ограничаване събирането на повече от 6 човека на едно място, запълване на заведенията до 50%.

Отделни автономни области са приели още по-драстични мерки, като например в Каталуния бяха затворени баровете и ресторантите, има и ограничения за излизане от областта. Хората приемат положително мерките, защото бяха шокирани от високата смъртност през първата вълна. Според статистиките 75% от населението одобрява рестрикциите.

Заразените с коронавирус в испанските болници са средно 13%, интензивните отделения са пълни до около 25%

Сигурно има българи, които са заразени, но не са търсили помощ от посолството, заяви посланикът. Легално пребиваващите в страната българи имат същите права, като испанците и за тях е напълно достатъчно да се обадят на личния си лекар и на телефон, специално посочен за симптоми с COVID-19, обясни посланикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 3 години

За да търсиш помощ, трябва да си уверен, че ще ти помогнат. Тук има ли човек, на когото е помогнал български посланик? Да се похвали. Сега му се падна.

5

Анонимен

преди 3 години

То една помощ от посолствата ни...там са насадени само хрантутници които не искат да пипат нищо.

4

Анонимен

преди 3 години

https://sports.bwin/bg/share-my-bet/00a4ca9b

fallback