Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Британският премиер Борис Джонсън призова депутатите от неговата Консервативна партия да подкрепят плана му за промени в някои части на подписаното през  януари Споразумение за Brexit. В подкрепа на това си искане в статия във в. „Дейли телеграф“ Джонсън обвинява ЕС, че подготвя „хранителна блокада“ и изолиране на Северна Ирландия.

В статията Джонсън защитава правителствените планове по отношение на Протокола за Северна Ирландия. Премиерът обвинява ЕС, че възприема крайна позиция с интерпретация на Протокола за Северна Ирландия за налагане на търговска граница в Ирландско море, което може да спре превоза на храни от Великобритания за Северна Ирландия.

„Трябва да кажа, че никога не сме си представяли, че ЕС ще иска да използва договор, постигнат на добра воля, за да блокира или откъсне една част от Обединеното кралство“, пише Джонсън.

Късно снощи чрез приложението за видеоконференции Zoom премиерът разговаря с около 250 депутати-консерватори и пламенно ги призова да подкрепят pаконопроекта за вътрешния пазар, защото „той е жизненоважен да се попречи на субект от чужбина да получи власт да разкъса страната“.

ЕС заплаши Лондон със съд, ако реши да гласува проектозакона.

Правителството смята, че суверенният британски парламент е в пълното си право да гласува мярка, дори тя да е в нарушение на международни норми, стига да е в национален интерес.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

И.Б.

преди 3 години

Г-н Джонсън отново се проявява като политически ***. Време е да осъзнае, че Англия не е колонизаторска държава и че не може да има правата на членка на ЕС, след като е излязла от Съюза. Трудно е на губещият да спазва договори, подписани от самия него.

38

Анонимен

преди 3 години

Няма страшно, сега като излезе кралството от ЕС и като завалят едни оферти от УСА, Канада, Австралия, Тамбукту и всички бивши колонии към кралството да търгуват безмитно и изгодно за кралството, ще се чудят на кого първи да услужат.

37

Анонимен

преди 3 години

До 20И какво ни пука? Англичаните са бита карта и не са никакъв фактор никъде освен в съзнанието на диемаджиите, гледащи низшата лига....Щом не ти пука не пиши по техен адрес иначе покачваш точно обратното, а на англичаните акъл не можеш да даваш тъй като си обзет до кокъл от балканския синдром на "мъдростта"!

fallback