Снимка: Pixabay
Полицията в Англия ще налага глоби в размер до 10 000 паунда на организатори на нелегални събирания, където има повече от 30 души в условията на пандемията от COVID-19, предаде БНР.
 
Решението беше взето на фона на повторното затягане на мерките след зачестилите случаи на заразени с коронавирус в Северозападна Англия. В няколко населени места дори бе наложена частична карантина.
Още по темата
От полицията са съобщили, че откакто са въведени ограниченията заради пандемията, са били разпръснати стотици нелегални сбирки. Например, на празненство в град Бирмингам са присъствали повече от 300 души, въпреки изричната забрана за събиране на повече хора на едно място. Министърът на вътрешните работи Прити Пател заяви, че подобни събирания са опасни и организаторите им проявяват нехайство за сигурността и здравето на останалите.
 
"Ще бъдем безкомпромисни с това малцинство, което смята, че е над закона", допълни Пател.
 
Глобата за неносене на маски се увеличава на 100 паунда, а при повторно нарушение тя ще скочи на 3 200 паунда.
 
Междувременно сър Марк Уолпорт, който е член на правителствената група от научни съветници за извънредни ситуации, направи прогноза, че коронавирусът ще продължава да съществува в живота на човечеството завинаги под някаква форма, за разлика от изразеното по-рано мнение от ръководителя на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус, че се надява светът да се справи с пандемията до две години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase