Снимка: БГНЕС
Българите са на второ място сред установените туристи с COVID-19 на гръцките граници, съобщава БНР. За момента няма информация дали има български туристи, заразени по време на почивката си в южната ни съседка.
 
Лекарите се съмняват, че броят на заразените с вируса се манипулира, макар че правителството твърди, че това е практически невъзможно.
 
От началото на месец юли до средата на август по брой на регистрирани случаи на заразени с коронавирус туристи, България се нарежда на второ място с 86 души. Всичките са установени при тестовете на граничните пунктове. На първо място са туристите от Румъния, а на трето от Сърбия. Това е съобщил секретариатът на министерството по защита на гражданите.
 
Влошаването на ситуацията с епидемията от COVID-19 в Гърция не се дължи на туристите, а на неспазване на ограничителните мерки от местните жители, изтъкват от щаба за контрол на коронавируса.
 
Събиранията на много хора без маски и дистанция се превръщат в основните огнища, констатираха лекарите.
 
Забраната за събиране над 50 души на обществени места се спазва стриктно, както и носенето на маски, съобщават още от полицията.
 
Съюзът на лекарите от държавните болници в официално писмо до министерството на здравеопазването е изразило съмнение, че посоченият брой на заразените туристи е нереален. Това е мнението и на част от опозицията. От комунистическата партия дори съзряха "политика в интерес на хотелиерите".
 
Правителството категорично отхвърля подобни обвинения за подправяне на броя на заразените.
 
Все повече са случаите на носители на COVID-19 сред медицински работници. Това доведе до временно затваряне на болница в Солун.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase