fallback
 
Стотици хиляди продължават да излизат на бунт в Беларус. Какви са възможните сценарии за страната? Темата коментира ръководител на софийския офис на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева.
 
"Много хора смятат, че 89-a г. се случва в Беларус, макар и 30 г. по-късно. Това е по-скоро един арменски тип революция, вместо украинска. Голяма част от беларусите пазаруват във Вилнюс. Те ползват съществена част от облагите на ЕС", заяви Весела Чернева, ръководител на софийския офис на Европейския съвет за външна политика, в ефира на Bulgaria ON AIR .
 
Тя казва, че е очевидно недоволството на беларуският народ от резултатите на изборите. Реакциите на Европейския съюз към случващото се в страната обаче били нееднозначни.
 
"Правомощия няма Путин, правомощия има суверенът. ЕС е ограничен по отношение на това какво може да направи. Не трябва да се изпращат твърде смели сигнали, защото те може да бъдат прочетени грешно. Ако сега ЕС се изправи и каже "Ние ще ви подкрепяме!", и ако се стигне до големи кръвопролития, тогава готов ли е той наистина да застане до Беларус? Не, не е готов.  ЕС може да бъде определен тип посредник и гарант, че гласът на опозицията може да бъде чут на някакъв вид кръгла маса. Това е следващата стъпка в този процес", обясни експертът.
 
Чернева изтъкна, че Русия не възнамерява да използва военна сила за разрешаването на конфликта в Беларус. Според нея президентът на страната Александър Лукашенко е един от последните автократи, които не желаят да се разделят с диктатурата. 
 
"Лукашенко не може да дели властта. Не мисля, че някой смята, че това е пътят напред. Арменският вариант е за предпочитане. Ще има и автентични кандидати от протестиращите. Събирането им на една маса обаче ще бъде под условие Лукашенко да напусне. Беларусите искат изчистване на институциите и механизмите от хората на Лукашенко. Дори утре да решат да направят нови избори, няма кой да ги направи, защото държавният апарат е изцяло овладян", категорична бе тя.
 
Чернева обясни, че в Минск се забелязва едно усещане на безвремие, което трудно можем да си представим като държава членка на ЕС.
 
"Била съм в Минск и като че ли там 90-те години са застинали. Няма свободна преса и свободни медии. Има няколко измъчени на брой опозиционери, които прекарват времето си в затвора. Хората се информират апокрифно. Това е един режим, който ние не можем да си представим, че съществува и сме го забравили. Лукашенко наистина е затънал в корупция. Но също така неговото чувство, че той едва ли не ще умре на поста си, това в крайна сметка вбеси беларусите. Той реално фалшифицира изборите. Беларусите не могат да търпят лицемерието", обясни още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

Черната Веселка

преди 3 години

Уфьь па тая неолибералка...яко заработва паричките на чИчЕ Сорос!!!1

47

SS

преди 3 години

То джендърският ЕС за какво ли има готовност изобщо? Дано се разпадне пи бързо.

46

До 43

преди 3 години

Не беше преди 2 години ,а много по-отдавна.Ако беше преди 2 години резултатът щеше да е друг.

fallback