Снимка: БГНЕС

На петия ден от преговорите Европейският съвет постигна споразумение за бюджета на ЕС до 2027 година, съобщава БТА.

За първи път в историята европейският бюджет е свързан с опазването на природата и законността, за първи път осигуряваме обща подкрепа за европейската икономика, заяви след края на заседанието председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Още по темата
Бюджетът ще бъде 1,8 трилиона евро и ще съдържа фонд от 750 милиарда евро за икономическо възстановяване, поясни председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Постигната е договореност за обвързване на отпускането на бюджетни средства със състоянието на върховенството на закона, потвърдиха двамата председатели.

За България са предвидени 29 млрд. евро за следващите години, съобщи премиерът Борисов.

"България взе над 1 млрд. повече. Всички казаха, че това е заслужено, всички казаха, че нашето председателство е било за пример. Шарл Мишел лично ми се обади по телефона и ми благодари за огромната помощ, която съм му оказал в преговорите. Шарл Мишел е изключителен приятел на България", каза още премиерът.

 "Не само се запазват средствата по кохезионната и общата селскостопанска политика, която беше нашата червена линия, особено важно е, че успяхме да договорим запазване на нивото на европейското финансиране по тези две политики, като за кохезионната политика са заложени близо 18 милиарда лева“, допълни той.

200 млн. евро са отпуснати за слабо развитите райони в страната, съобщава Bulgaria ON AIR.

Лидерите от Европейския съюз постигнаха споразумение тази сутрин и за пакета за икономическото възстановяване на 27-членния блок след пандемията, предлагайки 750 милиарда евро под формата на грантове и заеми за противодействие на последиците от предизвиканата от COVID-19 рецесия, съобщиха официални представители, цитирани от Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase