Снимка: БГНЕС
fallback

Може ли месеците на саможертва да са напразно? Този въпрос си зададоха испанците, след като видеа на пияни туристи, пренебрегващи мерките за ограничение на разпространението на коронавируса, се появиха в мрежата.

Испания бе една от най-тежко ударените държави. А сега хора от цял свят прииждат, за да си починат на красивото й крайбрежие.

Oще по темата

"Части от Испания са под карантина, възрастните хора са затворени далеч от света в старческите домове, всички ние носим маски на улиците, но в Магалуф антисоциалните и безотговорни британци си правят каквото искат", гласи описанието на видео, публикувано в Twitter. На него се вижда именно това - как пияни британци се забавляват на известния о. Майорка, сякаш са забравили, че пандемията още не е приключила. Те дори скачат върху паркирал автомобил.

La vieja normalidad de Punta Ballena, Magaluf. Vídeo de: Michels. @UHmallorca pic.twitter.com/0gc8YXi5ha

— Guillermo Esteban (@GuillEsteban) July 11, 2020

Напрежението между местните и туристите в Майорка расте през последните седмици. Полицията е сложила край на поне 60 нелегални партита, а организаторите на всяко едно ще заплатят глоба от 600 хил. евро. Според туроператорите почиващите в страната са изненадани, че се налага да носят маски по време на почивката си. Това е довело и до отмяна на много резервации, съобщава The Guardian.

А на острова не са само британци. Здравният министър на Германия се възмути от подобно държание на свои съграждани, които също се забавляваха на Майорка без предпазни средства.

"Трябва да се опитаме да спрем заразата, особено сега, в сезона на почивките. Не е задължително да има втора вълна през есента или зимата. Заедно, като общество, можем да спрем това. Така успяхме и при първата вълна", заяви той.

В някои части на Испания, маските са задължителни и на открити пространства, дори и там, където спазването на дистанция не е проблем. Маските не са задължителни само на плажа и по време на спорт. Те се превърнаха и в норма за испанците, които се ужасяват при вида на ордите туристи, обикалящи пияни на големи групи из градовете, без да носят маски. Местните жители не одобряват мързеливия подход на Великобритания по време на пандемията и се страхуват, че именно туристите ще започнат втора вълна, точно когато ситуацията с COVID-19 е поставена под контрол.

Още по-голям е страхът от трайните щети върху икономиката, ако този туристически сезон се провали. Туризмът допринася за 12% от БВП на страната, а най-големите приходи идват от морските курорти, където са заети и голям брой хора. Майорка, която има население от 900 хил. души е посрещнала 10 млн. туристи само миналата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Унифри

преди 3 години

Като гледам коментарите се надявам до края на живота си да видя как нацията ни престане да съществува и никой никога не се сети за нея. Света ще е едно по-добро място без нея.

19

Анонимен

преди 3 години

за правителствата е по-важна икономиката, отколкото живота и здравето на народа им. Винаги ще има будали да работят, богатите са на сигурно място и си харчат милиардите и милионите.

18

Анонимен

преди 3 години

Да забранят алкохола :)

fallback