Снимка: БГНЕС
fallback

Вместо спокойствие, напрежение се появи по плажовете на Италия след края на пандемията от коронавирус. А туристите от най-тежко засегнатия регион - Ломбардия, се оплакват, че са жертва на дискриминация и не могат да си отдъхнат по крайбрежията на страната.

Жители на Кодоньо - първият град, който бе поставен под карантина, след като коронавирусът се разпространи неконтрулируемо там, твърдят, че не могат да си направят резервация в друг регион на Италия. Веднага щом хотелиерите разбирали, че туристите са от "бивша червена зона", те отхвърляли желанията им за почивка. Сред тях се оказва и Давиде Пасарини, който живее в Кодоньо, но е кмет на малкото градче Фомбио, което също бе поставено под карантина още в началото на заразата. Той имал желание да почива в Тоскана, но след като хотелиерът разбрал, че Пасарини е от Кодоньо, отменил резервацията му.

"Дори и това да се редки случаи, предразсъдъците оставят горчив вкус след себе си. Хората отказват да приемат факта, че има по-малка вероятност ние, които идваме от бившите "червени зони" да носим вируса, тъй като броят на новите случаи там е почти равен на нула заради строгите мерки. Така е от доста дълго време. Но в умовете на някои хора Кодоньо остава синоним на инфекциозната болест", обяснява той пред The Guardian.

По време на телефонен разговор пред местно радио, друга двойка, идваща от зона с висок брой на заразени се оплака, че е била върната от рецепцията на хотела, в който трябвало да отседнат. Служителите им казали, че мястото е препълнено.

А през това време напрежението нараства по претъпканите плажове, където спазването на правилата за сигурност рядко се следи. Преди няколко дни на плажът Остия край Рим, 20-годишно момиче бе ударено, след като помоли друг плажуващ да премести хавлията си, защото няма безопасна дистанция между тях.

Мартина Мазари, която идва от Венето казва, че почивката й се превърнала от "рай в ад" само за няколко часа, след като огромни групи от хора залели плажа. "Това беше най-голямата тълпа, която някога съм виждала. Те не носеха маски, нямаше дори и най-малка дистанция между тях. Беше наистина много опасно", разказва Мартина. Тя се обадила на полицията няколко пъти, но никой не дошъл да провери сигнала.

"Всички направихме жертва през последните няколко месеци, но сега ситуации като тази не са безопасни. Ако заразата се върне заради това, ще повдигна обвинение срещу държавата", категорична е Мазари.

Правилата на плажове, където хората могат да наемат чадъри или шезлонги, се спазват по-лесно. Но дори и изискванията да са същите за безплатните плажове - да не се събират групи от повече от 4 човека, да се спазва 1,5 метра дистанция и да няма игри с топки или други плажни активности, там те се следят по-трудно. Ала концесионерите на някои ивици взимат крайни мерки, за да се справят това. Те налагат така нареченото daspo - хората, които нарушават правилата, ще получат забрана да идват на плажа до края на сезона.

"Правото да отидеш на плаж и да си в безопасност трябва да се спазва", казва Енцо Ферандино, кмет на град Иския край Неапол, който въвежда daspo за своите плажове. В Бордигера и Салерно са наети патрули, които да следят за спазването на мерките.

Скоростта на разпространение на коронавируса в Италия се забави значително. В страната се появиха няколко клъстери, но те бяха в резултат на "внесени" случаи. Сега, докато италианците се учат да живеят със заразата, тяхното държание се променя драстично. "Когато има социално напрежение, това е нормално", обяснява психологът Джузепе Панталео. "Хората или третират всички като потенциален носител на вируса, или отиват в другата крайност и напълно отричат риска", добавя още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

СТРАНДЖАТА

преди 3 години

Да ви напрегне разпусната италианка...

14

ДДРОнег

преди 3 години

"Преди няколко дни на плажът Остия край Рим, 20-годишно момиче бе ударено, след като помоли друг плажуващ да премести хавлията си, защото няма безопасна дистанция между тях."После да не кажете, че само дивият Българин прави така !!!А и силно се съмнявам написаното в статията да е истина ! Едва ли някой в Италия би рискувал , след оная конвенция ...

13

Дзъ

преди 3 години

Въобще страшно лято и чудни почивки в цяла Европа... Резервирах си в една казарма да си почивам - поне няма да водя войни за дистанции и маскировки

fallback