Снимка: БГНЕС

Лех Валенса, героят на борнбата на Полша срещу комунизма, предупреди, че управляващата дясна партия „Право и справедливост (ПиС) разрушава основите на демокрацията и иска „завръщане в средновековието“ в навечерието на неделните президентски избори.

В интервю за The Times лауреатът на Нобеловата награда за мир също заяви, че Европейският съюз ще се „разпадне“, ако не се бори срещу популистките правителства в Полша и Унгария, пише Агенция „Фокус“.

Валенса заяви, че ПиС, която е на власт от пет години, подкопава върховенството на закона дотолкова, че е „негодна“ да управлява и трябва да бъде изправена пред наказателно преследване за нарушаване на конституцията.

„Те са извършили толкова много глупости, престъпления и нарушения на закона, че сега се борят само за да избегнат възмездието“, каза той.

„Те се нуждаят да спечелят, за да не бъдат привлечени под отговорност, включително и криминална. Това е основата на партията им днес: да се променят, да унищожават, така че всеки, който дойде на власт след тях, не може да поправи стореното от партията им. "

В неделя президентът Анджей Дуда, който е подкрепен от ПиС, е изправен пред борбата на живота си, за да запази поста си. Анкетите предполагат, че той няма да успее да спечели пряка победа и ще отиде на балотаж срещу най-силния си съперник - центристът Рафал Тржаасковски.

Валенса, вече на 76 г., първоначално електротехник в корабостроителниците на Гданск, ръководи профсъюзното движение „Солидарност“, което мобилизира до една трета от полската работна сила срещу комунистическия режим. Той беше вкаран в затвора през 1981 г., но въстанието му в крайна сметка доведе до мирния край на комунистическото управление през 1989 г., месеци преди падна Берлинската стена.

На следващата година той стана първият демократично избран президент на Полша. От избирането му от длъжност през 1995 г. той остава влиятелен глас в политиката на страната, превръщайки се в опозиция на ПиС през последните години.

Лех Валенса заяви, че Полша днес има „по-малко от 50 процента от реална, функционираща демокрация“ и че международната й репутация е сериозно повредена. "Преди това нещастие (пандемията]) щях да пътувам по света", каза той. „Усещах как хората се изненадват, че смелата полска нация си позволява да бъде управлявана от такива хора. Ето защо трябва да я предупредим за факта, че подкопава себе си в Европа и по света. Трябва да гласуваме по-добре, по-разумно. "

Бившият полски президент твърди, че ПиС ефективно купи своето мнозинство в парламента, за първи път в съвременната в съвременната полска история, с неясни обещания за раздаване на блага и политическа революция.

„Популистите и демагозите имат предимство в началото, като казват, че ще променят нещата и понякога дори хвърлят пари на хората“, каза той. „Това работи в краткосрочен план, но в дългосрочен план води до катастрофа.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase