Снимка: БГНЕС

Властите в Хага арестуваха близо 400 души, които са протестирали срещу мерките за ограничаване на коронавируса, предаде Асошиейтед прес.

След появата на футболни фенове, мирният протест прераснал в насилие. Те влязоха в сблъсъци с полицаи близо до централната железопътна гара, засипвайки ги с камъни и димки. За да бъде разпръсната тълпата се наложи да се включат конни полицаи и да се използва водно оръдие. 

Кмета на Хага първоначално беше забранил демонстрацията, но вчера разреши да се проведе кратък протест, понеже се оказа, че са се явили по-малко хора, отколкото се очакваше миналата седмица. Организаторите на протеста твърдят, че предложеният закон, формализиращ антивирусните мерки, е пресилен и антиконституционен.

В Туитър полицията съобщи, че около 400 души са били задържани през деня, но повечето след това са освободени. Общината посочи, че футболни фенове и други групи са дошли в града от цяла Нидерландия.

"Това няма нищо общо с демонстриране или свобода на изразяване. Тази група умишлено целеше да наруши обществения ред", коментира кметът на Хага Йохан Ремкес, цитиран от Асошийтед прес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase