Снимка: Pixabay
fallback

Германският Бундестаг в четвъртък одобри закон, който ще задължи големите социални медии в интернет да докладват проактивно за случаи на „реч на омразата“ на правозащитните органи, пише европейската редакция на Politico.

Oще по темата

„Трябва да направим повече, за да предотвратим разпространението на омраза и клевета онлайн“, заяви Йоханес Фехнер, говорител по правните въпроси на социалдемократите (СПД), партията на министъра на правосъдието Кристин Ламбрехт и младши коалиционен партньор на канцлера Ангела Меркел, допълва "Фокус".

Преди да влезе в сила, законът все още трябва да бъде одобрен от Бундесрата, горната камара на парламента на страната. Гласуването е насрочено за 18 септември, но може да се проведе дори по-рано от това, според представители на парламента.

Законът за мрежата на Германия, по-известен като NetzDG, беше приет през 2017 г. и се счита за едно от най-строгите усилия на западните демокрации за контрол на постовете в социалните медии. На фона на нарастване на десния екстремизъм онлайн, правителството на канцлера Ангела Меркел миналата година обяви, че ще засили още повече правилата, за да принуди платформи като Facebook или Twitter да пращат сигнали за особено сериозни примери на реч на омраза - като разпалване на расова омраза - към Федералния наказателен орган Полицейско управление.

Този ход предизвика критика от защитниците на гражданските свободи, служителите в бранша и юридическите експерти, които предупреждават, че новите правила ще нарушат стандартите за поверителност, ще отворят вратата за повече надзор и ще позволят ненужно събиране на данни.

Приетият закон не е единственото надграждане на NetzDG в процес на създаване. Вторият проектозакон, който е в по-ранен етап, също има за цел да принуди платформите да улеснят потребителите да докладват речта на омразата и да оспорват решенията за съдържание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

59

Анонимен

преди 3 години

До Христо ХристовВиждам, че не ти оттърва да повториш какво твърдиш на базата на фактите.Същия.:)))))))

58

Анонимен

преди 3 години

До Христо ХристовПовтори ТВЪРДЕНИЕТО СИ., или НЕ ТИ СТИСКА?:))))

57

Анонимен

преди 3 години

До рупки хибридникТова вече го правихме 3 или 4 пъти, включително ти цитирах германски професори по Констируционно право. Не съм видял опровержение, освен да ми казваш как "хората сами могат да преценят". Повтори твърдението си по отношение на член 146.:)))))

fallback