Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Всеки европейски гражданин може вече да пристигне в Италия без опасения, че ще бъде поставен под 14-дневна карантина, както досега.

Ако минете успешно през граничния контрол, на който ще измерят температурата ви и тя е нормална, може спокойно да се отправите към дестинацията си на Ботуша, пише „24 часа“. През юни се връщат постепенно към дейността си много (но не всички) туристически структури, сред които хотели, курорти, ресторанти, барове. Част от тях заявиха, че нямат намерение да отворят, защото ще фалират, ако трябва да се пригодят към новите санитарни протоколи за сигурност , наложени от правителството.

Мнозина обаче се надяват да спасят сезона, привличайки туристи и от чужбина, а не само от Италия.

От 3 юни в Италия е разрешено и свободното движение между различните области. Според министъра на регионалните въпроси Франческо Боча обаче е възможно правителството да се намеси с указ, забраняващ излизането и влизането в някои региони, в случай че покажат опасно нарастване на случаите на зараза и на епидемиологичната крива. Ситуацията ще бъде подлагана на мониторинг всекидневно.

Oще по темата

От 29 май на Ботуша отвориха и плажовете, така че събирането на загар, хапването в ресторант на плажа и къпането в морето са възможни.

Всичко през този сезон обаче ще бъде по-различно от предишното лято.

На много от плажовете ще се ходи след предварителна резервация.

Всеки регион е в правото си да въвежда свои правила за посещение, но навсякъде трябва да се спазват въведените от правителството санитарни протоколи. Те предвиждат около всеки чадър на плажа да има поне 10 кв. м площ, а между шезлонгите – метър и половина.

В област Лацио например собствениците на плажовете ще пазят 30 дни имената на всеки гражданин, наемащ чадър на плажа.

Задължително е носенето на маска в общите пространства на плажа като ресторанти, барове, коридори. Басейните на плажа ще бъдат отворени, но е забранено струпването на хора в тях. След всяко използване на легла и столове от клиентите те ще бъдат дезинфекцирани – предвидено е това да се прави два пъти дневно. Клиeнтите ще имат на разположение и дезинфектиращи гелове.

Не е изключено и да се прави измерване на температурата на посетителите на плажовете. Предвижда се дори и наличието на стюарди, които да следят за спазването на правилата на плажа, както и определени коридори за влизане и излизане.

Разрешени са индивидуалните спортове като плуване, федербал, сърф, но ще бъде забранен плажният волейбол.

Експертите припомнят, че заради наличието на хлор във водата на басейните вирусът в тях не вирее. Но къпането в басейна ще става на 7 метра разстояние между плуващите, както препоръчва Италианската федерация по плуване. Много от басейните в страната няма да могат да отворят заради невъзможността да спазят протоколите.

Всеки,който дойде на Ботуша, трябва да има предвид, че тук вече се регистрират поскъпвания при много от предлаганите услуги.

Кафето от 1 евро преди в много барове е вече 1,30 евро. Във Флоренция и Рим даже отива към 1,50 евро в някои барове. Всичко това е заради разходите по дезинфектиране на заведенията. По-скъпи са зеленчуците и плодовете в магазините и на пазара.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

санди

преди 3 години

в италия няма да стъпя повече. 20 евро за пица. 10 евро за фреш. + 10 % сървиз платих там. заслужават си фалитите и мизерията

26

Тонката

преди 3 години

Не го мислете, в Гърция цените са си добре ;)

25

4epa

преди 3 години

ИТАЛИЯ- ЖАБАРИЯ НА ПО4ИВКА ПРИ ТЕЗИ МИЗЕРНИЦИ, МАРЗЕЛИВЦИ- УЖАС !!!!!!!!!!!!

fallback