Снимка: БГНЕС
Властите в редица европейски държави започват да облекчават ограничителните мерки, което бяха въведени във връзка с пандемията от COVID-19.
 
В Австрия се отменя задължителното носене на маски при посещение на магазини, ресторанти, хотели, музеи, училища и на религиозни служби. До 1 чака през нощта се удължава работното време на заведенията за обществено хранене се удължава, а ограничението за групи е до 4 души, съобщава БНР.
 
Швейцария отваря границите си за европейски граждани от страните в Шенген. За момента в списъка на рисковите държави обаче остават тези, които не са част от зоната за свободно движение като България, Хърватия и Румъния, както и Великобритания. 
 
Германия отменя всички гранични ограничения. Отменят се и предупрежденията за пътуване в 29 европейски държави.
 
От днес в Италия се отменя карантината, която беше наложена на 10 март. Властите разрешават отново да бъдат отворени театрите и кината, децата да заминат за летни лагери, да започнат работа СПА-комплексите.
 
Чехия разрешава на гражданите си да се движат свободно в страните от Евросъюза, без да е необходимо при завръщането си да бъдат под 14-дневна карантина и да предоставят данни за отрицателен тест за коронавирус. Подобни данни ще трябва да предоставят само идващите от Португалия, Швеция и част от Полша, където епидемиологичната ситуация за момента остава сериозна.
 
Финландия и Норвегия отменят ограниченията за пътуване в страните в Северна Европа. Финландските власти запазват забраната само за Швеция, но разрешават пътуванията и до балтийските държави.
 
Правителството на Нидерландия разрешава пътуванията с цел туризъм до 16 европейски държави.
 
Властите в Молдова отменят забраната за международните полети. Първите самолети ще бъдат по линията Кишинев-Минск. Хотели и ресторанти също подновяват работа.
 
В Грузия се възобновяват вътрешният туризъм и пътуванията с влак.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase