Снимка: БГНЕС

Годините на мистерия приключиха - прокуратурата на Швеция най-накрая обяви името на мъжа, който е заподозрян за убийството на премиера Улоф Палме. Според тях, убиецът е Стиг Енгстром, познат като "Мъжът от Скандия", който няколко пъти е бил разпитван в хода на делото. Той обаче се самоубива през 2000 година.

Още по темата

"Убиецът е Стиг Енгстром, но тъй като той е починал, ние не можем да повдигнем обвинения срещу него. За това решихме да приключим със случая", каза главният прокурор на Швеция Кристер Петерсон по време на пресконференция днес, цитиран от BBC. Кръгът, в който Енгстром се движел, бил засегнат от политиката на Палме. Мъжът имал проблеми с финансите, както и с алкохола, обяви прокурорът.

Улоф Палме е убит на най-оживената улица в Стоткхолм. Застрелян е в гърба с пистолет 357 Magnum, който е толкова мощен, че нищо не би могло да предотврати смъртта му. Десетки хора виждат убиеца, който побягва и изчезва, ала той така и не е намерен през следващите три десетилетия.

Кой е Стиг Енгстром?

Името му не е ново в разследването на покушението над Палме. Той става известен като "Мъжът от Скандия", тъй като работи в застрахователната компания "Скандия". В деня на убийството той е останал до късно на работа в офиса, който се намира в близост до мястото на престъплението. Той се оказва и един от свидетелите на бруталното убийство, който е разпитван в хода на разследването.

Самоубива се през 2000 година, което също води до много въпроси. Същата година той е заподозрян първо от журналиста Томас Петерсон, а полицията започва да го разследва 18 години по-късно - през 2018 г. Според властите той е убил Улоф Палме заради левите убеждения на политика.

Съпругата на Енгстром признава, че е била разпитвана през 2017 година, но тогава никой не го подозирал за извършването на криминалното деяние. Ала държанието на "Мъжът от Скандия" е подозрително. Той няколко пъти лъже за това, какво се е случило в моментите след убийството на Палме.

Твърди, че се е опитал да му помогне. Нещо, което не е вярно. По-късно става ясно, че той е имал и добър тренинг в използването на оръжия, както и приятел, притежаващ голяма колекция от пистолети Magnum.

Но жена му не е съгласна с обвинението: "Той беше страхливец. Не би убил и муха", казва тя.

През годините има много версии за това, кой стои зад покушението на Улоф Палме. Той е колкото обичан, толкова и мразен от политиците, на които се противопоставя. Съпругата му Лисбет,  по която убиецът също стреля, но пропуска да я улучи, умира през 2018 г. без да разбере, кой е погубил мъжа й.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase