Снимка: БГНЕС
fallback

На 20 януари 64-годишна жена посещава доктор Ирвен Муси, личен лекар в Милано. Тя има грипоподобни симптоми, които се задържат дълго време. Това се случва три дни преди няколко китайски туристи да кацнат на летището в Милано и 11 дни преди те да дадат положителна проба за COVID-19 в Рим. Китайските туристи бяха първите потвърдени случаи на коронавирус в Италия.

Но през това време не само Муси, но и много лекари в Ломбардия, забелязват странни симпотми, които водят до пневмония. Някои от колегите му са забелязали аномалията още през декември.

"Имахме симптоми на нетипична бронхиална пневмония, която не се поддаваше на лечение. Когато болестта не отминаваше дълго, започнахме да се чудим дали не е свързана с коронавируса", разказва Муси пред The Guardian.

64-годишната му пациентка е хоспитализирана на 14 февруари - няколко дни, след като се доказва евентуалният първи случай на предаване на заразата вътре в областта Ломбардия, в град Кодоне. Тестът показва, че тя има коронавирусна инфекция.

"Дълго време се борих, за да я тестват. Една от най-големите грешки бе, че се тестваха само тези, които са били в контакт с китайците или са били в Китай", възмущава се Муси.

И така - COVID-19 безпрепятствено се разпространява из Ломбардия седмици преди първият потвърден случай.

Едно от обясненията защо Ломбардия бе толкова тежко ударена е именно това - здравните власти в региона игнорират притесненията на личните лекари, които забелязват необичайните симптоми. Само там COVID-19 убива почти 16 хил. души, а над 87 хил. са заразени. Това е най-големият брой на смъртни случаи на глава на населението от цяла Италия. Само за сравнение, в съседните Пиемонт и Венето вирусът отнема живота на 3838 и 1898 души. Дори и сега, когато Италия е на път да отвори икономиката си, а съвсем скоро - да посрещне и туристи, границите на Ломбардия ще трябва да останат затворени, тъй като броят на заразените там продължава да е най-висок.

Но въпросът защо COVID-19 повали така един от най-богатите региони в страната, а други остави почти непокътнати, все още вълнува хората. Напълно категоричен отговор обаче все още няма. Може да е всичко - от близките търговски връзки на региона с Китай, през гъстотата на населението, до високите нива на замърсяване на въздуха.

Защо точно богатата Ломбардия бе първата жертва?

Според доктор Микеле Усуели голяма част от вината носят лошото управление и здравната политика. По думите му съдбата на Ломбардия започва да се очертава още през 90-те години, когато италианското правителство децентрализира здравеопазването и дава на регионите по-голяма автономия.

В същото време приватизацията на здравеопазването става по-разпространена. Въпреки че други региони продължават да поддържат предимно системата за обществено здраве, редица губернатори на Ломбардия, включително представителите на Forza Italia на Силвио Берлускони между 1995 и 2013 г. и крайнодясната Лига на Матео Салвини, позволяват на частните и публичните системи да се състезават за средства, въз основа на тяхната ефективност.

Да, Ломбардия разработва една от най-завидните здравни системи в Италия, но тази стратегия позволи на частните фирми да инвестират в сектори, които носят повече приходи, което доведе до намаляването на броя на леглата в публичните болници. Така регионът не бе подготвен да посрещне каквато и да било здравна криза.

"През последните 25 години се намали броят на леглата в отделенията за инфекциозни болести. Това доведе и до по-малък брой доктори, които специализират в сферата на инфекциозните болести", обяснява Усуели. Гневът в региона е толкова голям, че президентът му, Атило Фонтана, трябва да се движи с полицейски ескорт. Започва и разследване на здравните власти, за да се установи, какво се е объркало.

"Някои лични лекари се опитаха да предупредят здарвните власти за необичайната пневмония. Така че или е имало проблем с комуникацията, или на никого не му е пукало достатъчно", казва Усуели. Реакцията на властите в региона бе бавна - да, девет града бяха поставени под карантина, заедно с един във Венето. Но за разлика от Ломбардия, Венето успява да установи контрол над епидемията чрез масови тестове.

Ала Ломбардия се бави с поставянето на Бергамо под карантина, най-вече заради бизнес асоциацията, която не желае това да се случи.

"В Ломбардия производството така и не спря напълно, казва Арналдо Карузо, професор в университета в Бреша и президент на Италианското общество по вирусология. - Хората продължиха да работят по време на карантината и без всички предпазни мерки, които бяха въведени по-късно." След това идва мачът от Шампионска лига, на който присъстват 40 хил. фенове на Атланта от Бергамо.

Роля в повечето смъртни случаи в Ломбардия може да е изиграл и мръсният въздух. Но тази теория не е потвърдена, тъй като нивата на замърсяване са същите като в части на Венето, ала регионът се размина леко със заразата. Това навежда на мисълта, че друг водещ фактор е гъстотата на населението - докато в Бергамо има 300 души на квадратен километър, във Верона са едва 100.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Анонимен

преди 3 години

Не само Ломбардия,а всички високо развити технологични райони с най-голямата промишленост по целият свят.Където няма икономика,там нямаше бум на епидемията.Гледайте Албания,вижте и България.

28

Щото е пълно

преди 3 години

с китайски шивашки фабрики, собственност на китайциМилано е световен център на модата, а в района в бачкат над 50 000 китайци, в гореспоменатите шивашки цеховеИ същите тия китайци като се прибраха от посрещането на китайската нова година през февруари, разказаха играта на Италия, а и на цяла Европа

27

Tъпанар

преди 3 години

До 21 - човека от ПиемонтеВижте, разбирам че има Ковид 19, разбирам, че е силно заразен. Алподирам хората спазващи дистанция, ограничаващи контактите си. Аз също спазвах ограниченията.Но Вие изтъквате като довод, колко е сериозно положението по празните улици и по пълните колички с хранителни продукти. Спомням си едно време как едно популярно ТВ шоу, беше обявило, че има теч на радиация в АЕЦ Козлодуй. Е и тогава бяха празни улиците. И количките също - просто нямаше какво да се купи. Та?

fallback