Снимка: БГНЕС
fallback

В Испания от днес започва 10-дневен национален траур в памет на близо 27-те хиляди жертви на COVID-19.

Страната, която е сред най-засегнатите от пандемията, се надява да получи възможно най-голяма част от средствата, предвидени със спешните еврофондове за коронавируса.

Испания, която от юли ще приема чуждестранни туристи, призовава също всички държави в Евросъюза да установят общи правила за отваряне на границите и връщане на свободата на движение.

Траурът ще продължи до 5 юни, като същевременно се облекчават строгите ограничения, предаде БНР.

Oще по темата

„10-дневният траур за жертвите на COVID-19 е най-продължителният в историята на демократична Испания“, подчерта премиерът Педро Санчес.

Страната постепенно излиза от строгата карантина, въведена в средата на март.

На фона на опасенията за икономиката Санчес се опита да успокои заетите в туризма, който дава 12% от БВП, с ясна перспектива за летен сезон.

„От юли ще бъде възобновен приемът на чуждестранни туристи в Испания. Те вече могат да планират почивките си у нас в условията на сигурност“, каза Санчес.

По плана от три степени за излизане от  изолацията голяма част от Испания вече е на второ ниво, докато най засегнатите зони като Мадрид и Барселона - на първото. Най-сетне и там отвориха паркове и музеи, както и откритите части на заведенията.

Изявлението на премиера Санчес за отворените граници от юли много ресторантьори и хотелиери коментират скептично.

„Това, че ще поканим туристите не значи, че ще дойдат“, каза един от тях.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Емиграция с години

преди 3 години

Правителство на Франкенщайн-Педро Санчес. В него влизат комунистите на ,,Подемос" ,,Изкиерда унида Каталуния"-уж борци за независимост, радикалните баски плюс социалистите на Испания. Надминаха всички ост. партии по лъжи и обещания.Сладури от класа.

7

Анонимен

преди 3 години

Аааа, я питайте *** експерта, ще ви каже, че е грипче, че са умрели по-малко даже и от рак и какви ли не лакърдии само и само да си пише глупостите.

6

Анонимен

преди 3 години

До 7ТИ ГЛЕДАЙ ДА НЕ ТЕ ИНТУБИРАТ И ДА СМЕНИШ ПЛОЧАТА КАКТО СИ МИСЛИШ ЧЕ НЯМА ВИРУСИ И УЧЕНИТЕ НЕ ЗНАЯТ КАКВО СТАВА

fallback