Снимка: БГНЕС
fallback

Стотици поляци, които работят в Германия, протестираха снощи от двете страни на германско-полската граница срещу ограниченията, свързани с пандемията от коронавирус, които им пречат да достигат до работните си места във ФРГ, предаде Франс прес.

Двете съседни държави наложиха 14-дневна карантина на всички лица, пресичащи границата, но Германия облекчи това изискване по отношение на трансграничните работници. До момента Полша не го е направила.

Издигнали транспаранти с надписи "Оставете ни да влезем и да работим без карантина", стотина души от полската страна на границата и още толкова от германската демонстрираха близо до граничния КПП Росовек-Росов, съобщи полската агенция ПАП.

Oще по темата

Подобни митинги има и в други гранични градове, например в Губин и Губен, както и в Згоржелец и Гьорлиц.

Германските болници в граничния район наемат много лекари и медицински сестри от Полша, които не могат да стигнат до работните си места, обясни един от организаторите на протестите от германската страна на границата Марта Шустер.

По данни на Евростат за 2018 г. 125 000 поляци, работещи в Германия, формират най-големия трансграничен контингент в ЕС.

През последните седмици някои германски региони се опитваха да насърчат полските работници да не се връщат у дома, като им предлагаха обезщетение от 65 евро на ден.

Не толкова многобройни протести имаше и на полско-чешката граница, например в полското село Чалупки.

Полският премиер Матеуш Моравецки, призна, че дилемата е трудно разрешима и обясни,че някои жители на засегнатите региони се тревожат от по-високото ниво на зараза от коронавирус от другата страна на границата, пише БТА.

Ще търся добър компромис, обеща Моравецки и каза, че ще разговаря с регионалните власти за намиране на решения, които освобождават трансграничните работници от карантинните изисквания, но гарантират и мерки за достатъчно дистанциране за защита на останалите хора там.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Стар набор

преди 4 години

Абе те и Еврото не искат, както и чехите и унгарците. Ама ние нали сме по-напред от тези три нации, да ни е яко д-пето ! Ще видите как спестяванията и заплатите ви ще станат на половина, а цените много бързо ще станат сегашните, само че в Евро. Помнете ми думата.

24

Анонимен

преди 4 години

Европейците си търсят правата с протести,българите с гайдите да наблегнат повече на сланина,чесън,лук,боб,дрехи 2ра употреба и да не съм чул мърморене МЛЪК,ГЕРБ командва и вдига лозунга,а си казал нещо

23

ПЕНКО

преди 4 години

ВСЯКА "МАЙКА" СЕ ГРИЖИ ЗА ДЕЦАТА СИ ДО ПЪЛНОЛЕТИЕ !!! НО ДЕЦАТА МОГАТ ДА ПРОТЕСТИРАТ РЕШЕНИЯТА И- САМО В 8-МИ И 9-ТИ КЛАС !!!!!!!!! ПО ПОВОД ПРОТЕСТИТЕ НА ПОЛЯЧЕТА -ШЛЯХТИЧЕТА В "МАЙКА" -ДЖЪРМАНИ !!!!!

fallback