Снимка: БГНЕС

Стотици поляци, които работят в Германия, протестираха снощи от двете страни на германско-полската граница срещу ограниченията, свързани с пандемията от коронавирус, които им пречат да достигат до работните си места във ФРГ, предаде Франс прес.

Двете съседни държави наложиха 14-дневна карантина на всички лица, пресичащи границата, но Германия облекчи това изискване по отношение на трансграничните работници. До момента Полша не го е направила.

Издигнали транспаранти с надписи "Оставете ни да влезем и да работим без карантина", стотина души от полската страна на границата и още толкова от германската демонстрираха близо до граничния КПП Росовек-Росов, съобщи полската агенция ПАП.

Още по темата

Подобни митинги има и в други гранични градове, например в Губин и Губен, както и в Згоржелец и Гьорлиц.

Германските болници в граничния район наемат много лекари и медицински сестри от Полша, които не могат да стигнат до работните си места, обясни един от организаторите на протестите от германската страна на границата Марта Шустер.

По данни на Евростат за 2018 г. 125 000 поляци, работещи в Германия, формират най-големия трансграничен контингент в ЕС.

През последните седмици някои германски региони се опитваха да насърчат полските работници да не се връщат у дома, като им предлагаха обезщетение от 65 евро на ден.

Не толкова многобройни протести имаше и на полско-чешката граница, например в полското село Чалупки.

Полският премиер Матеуш Моравецки, призна, че дилемата е трудно разрешима и обясни,че някои жители на засегнатите региони се тревожат от по-високото ниво на зараза от коронавирус от другата страна на границата, пише БТА.

Ще търся добър компромис, обеща Моравецки и каза, че ще разговаря с регионалните власти за намиране на решения, които освобождават трансграничните работници от карантинните изисквания, но гарантират и мерки за достатъчно дистанциране за защита на останалите хора там.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase