Снимка: БГНЕС
fallback

Рязко увеличение на случаите на заразени с коронавируса COVID-19 в Европа се очаква през следващите седмици. Това съобщи здравният еврокомисар Стела Кириакидис в петък, като се позова на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

"Ситуацията се променя бързо. Все още някои страни са засегнати повече от други", заяви еврокомисарката след извънредна среща на здравните министри от ЕС в Брюксел.

Oще по темата
Янез Ленарчич, еврокомисар за управлението на кризи, добави, че най-вероятното развитие е бум на заболелите в размерите, в които това се случва в Италия, където заразените са вече близо 4000.

Досега в ЕС са регистрирани над 4500 случая в 24 от 27-те страни членки. Единствено в Кипър, Малта и България не са потвърдени заболели от коронавируса. Гърция, в която заразените са 32-ма, е поискала помощ от европейската здравна агенция за мерките, които трябва да вземе.

Кириакидис заяви, че сега е най-важно страните да засилят подготовката си за реакция, като отделят достатъчно ресурси за осигуряване на места в болниците и защитно облекло, а също и да вземат мерки за защита на рисковите групи - най-възрастните и хората с хронични заболявания. Вили Борош, здравният министър на Хърватия, която председателства Съвета на ЕС, даде пример със Загреб, където пенсионерите са съветвани да не ползват градски транспорт, да не пазаруват в час пик и да си вземат час за посещение при лекар, вместо да чакат пред кабинетите.

"Всеки трябва да се запознае с проблема и да проявява отговорност за личната си хигиена. Трябва да останем спокойни и фокусирани и да работим заедно", заяви здравният еврокомисар Кириакидис, обръщайки се към гражданите.

Еврокомисията обяви, че освобождава средства от програмата си за научни изследвания “Хоризонт 2020” още 37,5 млн.евро за финансиране на 136 изследавателски екипи, които вече работят по откриването на нови тестове за диагностициране, лечение и ваксини срещу вируса.

Междувременно стана ясно, че посланикът на Хърватия към евроинституциите Ирена Андраши е поставена под карантина, след като стана ясно, че е била в контакт с вероятно заразен с коронавируса. Редовното заседание на посланиците на страните членки е било разпуснато, след като обстоятелствата са станали известни. В петък властите в Белгия съобщиха за 59 нови случая, след като довчера заразените бяха 50.

В петък общият брой на инфектираните с вируса в света надмина 100 хиляди. Най-засегнатите страни са Китай, Южна Корея, Иран и Италия. Починалите са поне 3411, което означава, че смъртността от вируса е 3,4 процента, повече от първоначално обявените 2 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

100

питане

преди 4 години

Дайде информация как са ес подготвили крематориумите в страната във връзка този КУРОвирус.

99

ех, море, море ..!

преди 4 години

Има и нещо положително в тези новини. Както е тръгнало, тази година най-после потока към българското черноморие ще намалее, а онези алчни хора които ни дерат кожичката по време на почивката, те пък ще търсят кои да им посети хотелите, ресторантите, къщите за гости, кафенетата, бардаците ..! Голяма част от българското население и без това вече посещава гръцките плажове, а сега при това положение никои няма да му мине през мозъка да поема пътя към Созопол или Слънчев бряг ...

98

Валентин Тодоров

преди 4 години

Страхотна снимка илюстрираща невежеството на тълпата.За пръв път грипен вирус е описан от италианския ветеринар Едуардо Перончито през 1878 г във фермите за пилета около Торино.Оттогава знаем,че прелетните птици са основни разпостранитеи на повечето от вече изолираните над 2000 болестотворни щама,като едни от основните носители са именно гълъбите с които уж взелото мерки за защита с напълно безполезна за предпазване от вируси маска момиче си играе.

fallback