Снимки: БГНЕС

Покрай вероятната пандемия от коронавирус възникват много въпроси от страна на хората, които искат да се предпазят от заразата. В България все още няма регистриран случай на заболял от вируса, но болните в Европа се увеличават. Ето някои често задавани въпроси относно коронавирус:

Могат ли децата да се разболеят?

Според данните от Китай, болните деца от коронавирус са рядкост. Това може да се дължи на две неща – организмът им е достатъчно млад да се пребори с инфекцията или прекарват болестта с много леки симптоми, подобни на настинка.

И все пак децата, които имат проблеми с белите дробове и страдат от заболявания, като астма, трябва да са по-внимателни, тъй като вирусът може да предизвика пристъпи. За повечето деца заболяването ще протече като обикновена респираторна инфекция, така че няма нужда от притеснение.

Може ли да хванем вируса от монети или банкноти?

Има шанс да се заразим с коронавирус от банкноти или монети. В Китай правителството е наредило всички банки да стерилизират парите, преди да ги пуснат за ползване от клиентите, за да се ограничи разпространението на заразата.

Използването на дебитна или кредитна карта може да намали риска, но дори и по тях полепват микроби и вируси. За това най-добре е след всяко разплащане, независимо дали с карти, монети или банкноти, да мием ръцете си.

Трябва ли да дезинфекцираме телефона си?

Смята се, че коронавирусът се предава между хората чрез кашлица или кихане. Но според експертите, вирусът може да оцелее и върху различни повърхности в продължение на дни. За това е важно личните ни или служебните телефони на работа да се почистват често.

Използването на антибактериални кърпички е добър начин да се предпазите както от коронавирус, така и от други заболявания.

Ако се разболеем, може ли и домашните ни любимци да се заразят?

Отговорът е категорично не. По информация на СЗО няма данни, че вирусът може да се предава между собствениците и техните домашни любимци.

Различни видове коронавируси има както при хората, така и при животните, но те се ограничават до разпространение само между един вид. Предаване на вирус между два различни вида е изключителна рядкост.

Каква е разликата между коронавирус и грип?

Симптомите между двете заболявания са сходни, а това прави диагнозата им много трудна без подходящ тест. Главните симптоми при коронавируса са кашлица и висока температура.  При грипа, хората изпитват и болки в гърлото, а при коронавируса не им достига въздух.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase