Снимка: Pixabay

Европейският парламент наложи вето на предложение на Европейската комисия, което би позволило увеличаване на наличието на олово в рециклираните поливенилхлоридни пластмаси (PVC).

Предишната Еврокомисия внесе предложение за промяна на правилата, което би позволило до 0,1% олово в пластмасите, но до 2 на сто в твърдите PVC и до 1% в гъвкавите. Оловото се използва като стабилизатор за подобряване на устойчивостта на поливинилхлорида.

С 394 на 241 гласа и с 13 въздържали се обаче евродепутатите отхвърлиха предложението и то трябва да бъде оттеглено или променено. Така пленарната зала потвърди мнението на водещата екокомисия, която гласува срещу поправките на Еврокомисията в края на януари.

Според евродепутатите повишаването на допустимите нива на оловото в пластмасите е в противоречие с духа на европейското законодателство, което цели запазването на човешкото здраве и природата. В мотивите на ветото се казва, че отровната субстанция може сериозно да засегне здравето, включително да нанесе необратими вреди на нервната система на човека дори в ниски дози.

Производителите на рециклирани пластмаси започнаха през 2015 г доброволно да се отказват от използването на олово за рециклирането, заменяйки го с калциево-цинков. Тежкия метал продължава да е наличен във вностните PVC. Поливинилхлоридът е третият най-често използван вид пластмаса, който има приложение във водопроводните тръби, дограмата, за изработването на изкуствени кожи и подови настилки. Според някои проучвания до 80 процента от дограмата за прозорци в ЕС съдържа олово.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase