Снимка: БГНЕС

Brexit вече е тук, а връщане назад няма. Часовниците отброяват последните часове на Великобритания в рамките на Европейския съюз. И докато анализатори отговарят на въпросите как ще се промени живота в Обединеното кралство и как ще се отрази това на търговията и икономиката както на страната, така и на ЕС, то има и други належащи въпроси, като този, какво ще се промени за всички хора, които искат да отидат във Великобритания на екскурзия.

Промените

Удари ли часовникът 12 вечерта на 31 януари, Великобритания вече няма да бъде ЕС, но за кратък период от време страната ще е в преходен период и ще остане част от Европейският единен пазар. Това ще продължи до края на 2020 година, когато всички се надяват, че ще бъдат постигнати нови сделки за търговия, безопасност и имиграция. 

Още по темата
И така – преходният период означава, че пътуването между всяка страна на ЕС и Великобритания ще е такова, каквото е било досега, поне до края на 2020 година. А за да напуснат страната, британците, поне засега, няма да имат нужда от виза, паспорт, който е валиден повече от 6 месеца или билет за връщане за доказателство, че няма да напуснат страната и повече никога да не се върнат.

Според експертите това, което се очаква да бъде договорено е нищо да не се промени за посетителите от ЕС, които искат да останат в страната до месец. Но след като Великобритания не може да започне преговори с Европа преди февруари, все още не е ясно какво точно ще бъде постигнато и как това ще се отрази на пътуващите след 2020 г. Но по думите на вътрешният министър на Англия Прити Пател, свободното движение и възможността да работиш във Великобритания без виза е към края си.

За самите британци ситуацията не е приятна. Има възможност страната да остане част от Европейската система за информация за пътуванията и разрешаването им или ETIAS. Благодарение на нея, след заплащане на такса от 7 евро, те ще могат да пътуват в страните от Шенген без виза. Но ако ЕС не успее да договори нищо с Кралството,  след 11 месеца спокойното прекосяване на Ла Манш за обяд във Франция например, приключва завинаги.

Как ще изглеждат летищата и фериботните пристанища?

В следващите 11 месеца и тук няма да има промени – гражданите на ЕС ще продължат да влизат във Великобритания само със своята лична карта. Но след края на 2020 година, дори и след постигане на добра сделка между Европа и Англия, туристите, идващи от други страни, може би ще се наложи да използват по-различни опашки и гишета и да преминават през по-сериозни проверки.

На летищата като "Хитроу“, които и сега се пръскат по шевовете от хора, това ще доведе до сериозни закъснения. Тези притеснения важат също и за натоварените пристанища, където акостират фериботите. Според експертите, Великобритания трябва да увери хората, че след 2020 година ще направи всичко възможно да няма големи опашки на гишетата за пристигащи, тъй като това може да отблъсне туристите.

Но ако искаш да посетиш страната с кола?

Дори и след края на преходния период почти нищо няма да се промени за шофьорите, които искат да посетят Великобритания с кола, въпреки че ще трябва да проверят дали шофьорската им книжка е валидна за шофиране в страната. Разбира се, те не трябва да забравят зелената си карта за застраховката.

За британците ситуацията отново е една идея по-сложна – те ще трябва да си извадят международна шофьорска книжка и купища документи, които зависят от страната, която ще посещават. Те ще имат нужда от специална зелена карта и стикер GB на бронята на колата си.  Разбира се, това може да се промени след преговорите с Европейския съюз.

Ще ни трябва ли застраховка?

Европейската здравна карта ни защитава когато пътуваме в ЕС, но след като като Великобритания излезе от съюз, ще бъде ли тя валидна? По думите на експертите е по-добре вече да си правим отделна застраховка за пътуване в чужбина, когато пътуваме към Обединеното кралство.

След Brexit Европейската здравна карта ще е валидна още 11 месеца, след което вече няма да има покритие на Острова.

А сметката ни за телефон?

Всички държави в ЕС изравниха цените си на обаждания и СМС-си през 2017 година. Все още нито една британска телекомуникационна компания не е обявила какви са плановете за цените на роуминга, след като Великобритания излезе от ЕС. Но едно е сигурно – сметката ни за говорене по телефона със сигурност ще набъбне сериозно, ако решим да посетим Обединеното кралство след 31 декември 2020 година. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase