Снимка: Reuters
fallback

Европейският съюз се подготвя за най-амбициозната политика в света срещу измененията на климата, изискваща радикално преразглеждане на икономиката, като подробности около това ще има през следващата седмица на среща на върха в Брюксел, съобщава Bloomberg.

Oще по темата

Лидерите на блока ще се ангажират да намалят нетните емисии на парникови газове до нула до 2050 г., според проект на съвместно изявление за срещата на 12-13 декември.

За да постигне тази цел, ЕС ще обещае повече зелени инвестиции и ще коригира политиката си - от облекчаване на забраната на държавните субсидии до промяна на правилата за възлагане на обществени поръчки и облагане на вноса от държави, които не отговарят на екологичните стандарти.

"Ако нашата обща цел е да бъдем неутрален за климата континент през 2050 г., ние трябва да действаме сега", каза Урсула фон дер Лейен, председател на Европейската комисия на конференцията за климата, организирана от Организацията на обединените нации в понеделник.

Планът на ЕС, който трябва да бъде одобрен след приключването на срещата на върха на Организацията на обединените нации в Мадрид, ще постави блокът във водеща позиция по темата за климата сред останалите големи замърсители в света. Държави, включително Китай, Индия и Япония, все още не са превърнали обещанията си в резултат на Парижкото споразумение за климата от 2015 г. в задължителни национални мерки. Президентът на САЩ Доналд Тръмп пък заяви, че ще изтегли САЩ от Парижкото споразумение.

Продължението на анализа четете в Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Реалист

преди 4 години

Климатът отчасти се промени заради това, че населението се удвои за последните 50 години, а горите намаляха наполовина. Ако ЕС иска да направи нещо, то ще е да престане да храни гладните и да им помага да се плодят, щото те това правят. Но да продаваш въглеродни емисии е далеч по-доходно.

16

Анонимен

преди 4 години

Не климата а алчноста променя икономиката.

15

Анонимен

преди 4 години

До ТошоГлупако, човешката дейност няма нищо общо с климата. Досега всеки климатичен модел на ООН се е пробвалил тотално със своите предвиждания. Освен това още преди години им изтекоха мейловете където обсъждаха как да фалшифицират данните така че да изглежда че има глобално затопляне. Да не говорим че те пренебрегват истинска наука която показва че слънчевата активност контролира климата на не CO2 и също и отдавна известни факта че CO2 e полезен за растителността. Ти вярваш в антинаучна догма

fallback