Снимка: Reuters

Бившият президент на Франция Никола Саркози говори за упадъка на Запада. Видео от неговата реч в Университета Франсиско де Виктория в Мадрид бе публикувано на сайта на вестник Mundo, пише Агенция "Фокус".

Още по темата
"В течение на векове световната ос минаваше на Запад, но днес тя се измести на Изток. От седемте милиарда, населяващи планетата, четири милиарда живеят в Азия, а в центъра – само 800 милиона. Ние вече не сме световна ос и за това си има демографски причини", заяви политикът.

Според него кризата на Европейския съюз е предизвикана от остарелите му идеи. Както отбелязва екс-президентът, не може да има единна Европа от 27 страни. Вместо това той вижда "четири Европи". На Шенген, на еврото, на отбраната и на съюза, затова Саркози призовава за отказ от старите концепции и съсредоточаване в "бъдещето на Европа".

Именно тази ситуация, според него, е довела до Брекзит, който за Саркози е "безумие, драма и историческо противоречие".

"Европа трябва да спре да е неподвижна в променливия свят. Гражданите трябва да знаят накъде отиват. Трябва им мечта. Заради бездействието други започват да предлагат мечти. И старата европейска цивилизация все още има мечти и амбиции. Тя не иска да умира", добави бившият президент.

Един от симптомите за упадъка на Запада, според бившия френски лидер, е избирането на Доналд Тръмп на поста президент на САЩ. По неговите думи би му харесала да види силна Америка, "която да показва пътя", но Саркози признава, че "никога не е считал, че постовете в "Туитър" могат да направят някого силен".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase