Снимка: БТА, архив

Както всички "империи“, ЕС в крайна сметка може да се разпадне. Но външният натиск върху европейските държави прави по-голяма вероятността те да овладеят различията си и да продължат да се държат заедно. ЕС беше наричан мирен проект. В съвременния свят той е по-скоро силов проект - и с право.

Във Великобритания и САЩ идеята, че ЕС може да изяви претенции да бъде суперсила, обикновено се третира или като нелепа, или като застрашителна, пише Гидиън Рахмън за Financial Times.

Така че, когато наскоро Ги Верхофстад, виден член на Европейския парламент, издигна аргумента ЕС да бъде част от нововъзникващия "световен ред, основан на империи“, имаше предсказуема реакция.

На конференцията на консерваторите в Обединеното кралство неговите думи, взети от реч пред либералдемократите (техни врагове, които са срещу Brexit), бяха посочени като пример за опасните имперски амбиции на ЕС - и доказателство, че напускането на съюза е единствената безопасна опция за Великобритания.

Верхофстад може да си позволи да бъде арогантен. Но в този случай той също така се оказва прав. Възходът на Китай и Индия, и политиката "Америка преди всичко” на президента на САЩ Доналд Тръмп правят по-важно от всякога европейските държави да защитават своите интереси заедно.

Някога ЕС мечтаеше целият свят да премине към основаваща се на закона система, подобна на тази в съюза. Но световен ред, оформен от Китай на Си Дзинпин и Америка на Тръмп, ще се основава на силата, а не на правилата. Избухването на световната търговска война подчертава, че малките европейски държави вече не могат да разчитат на международни правила, за да се защитят. Те се нуждаят от мащаба и влиянието на ЕС.

Изборът на бившия белгийски премиер Верхофстад на думата „империя“ - с нейните конотации за завоюване - беше неподходящ. ЕС е империя, която работи чрез покани. Никой не е принуждаван да се присъедини. И въпреки трудностите с Brexit, всеки член е свободен да напусне. По-точно би било да се каже, че ЕС може и трябва да се стреми да бъде суперсила - една от четирите или пет основни световни сили, способни да формират глобалния ред.

Този стремеж е напълно постижим. Всъщност във важни аспекти той вече бе постигнат. Наскоро Европейският съд постанови, че отделните страни могат да изискват от Facebook да свали клеветническо съдържание на глобална основа.

Решението на Съда беше взето в отговор на жалба от австрийски политик и предизвика незабавен и загрижен отговор от Facebook. Ако това беше просто решение на австрийски съд, калифорнийският интернет гигант би могъл да го пренебрегне. Европейският съд обаче властва над пазар от над 500 милиона души в сравнение с 9-те милиона в Австрия. Амбициите на Facebook за дигиталната валута Libra също ще бъдат оформени от решения, взети в Брюксел. Решенията на ЕС - добри или лоши - променят поведението на най-големите световни компании, от Силиконовата долина до Южен Китай.

Целият анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase